21 juli 2004
Meepraten over Masterplan GMS
Het College van B&W heeft ingestemd met de kaders van het concept-masterplan GMS. Het plangebied GMS is in het kader van het Grotestedenbeleid aangewezen als één van de stadsdelen waarvoor een hoge prioriteit geldt. Het is één van de 56 wijken die door het Ministerie van VROM is aangewezen als prioriteitsgebied voor stedelijke vernieuwing. De argumenten voor deze prioriteitsstelling zijn geformuleerd in het opgestelde Buurtontwikkelingsplan en de Buurtmonitor Schandelen Grasbroek (1998) en zijn van grote diversiteit. Maar duidelijk is dat sprake is van een onevenwichtige ruimtelijke structuur in GMS. Het concept-masterplan bouwt voort op het Buurtontwikkelingsplan GMS dat in 1998 samen met de buurtorganisaties van burgers en ondernemers is opgesteld om het herstructureringsproces integraal te benaderen. De uitvoering van het masterplan moet leiden tot een duidelijke ruimtelijke structuur voor de wijk.
Vertrekpunt van het masterplan is het buurtontwikkelingsplan en de verschillende studies die in dit kader zijn uitgevoerd: het buurtveiligheidsplan, verkeerscirculatieplan, studies naar woningbouwlocaties en functies op stedelijk en buurtniveau. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat we de bestaande uitstraling van GMS zo veel mogelijk willen behouden en versterken.
Doelstellingen
Afgeleid van bovenstaande uitgangspunten komen we tot de volgende doelstellingen:
We willen de barrièrewerking van het spoor opheffen door de buurt evenwichtig te laten aansluiten op Stadspark Oranje Nassau en het stadscentrum. Tegelijk willen we het dorpskarakter van Schandelen, en de karakteristieke mijnwerkerskolonie Musschemig behouden en versterken. Bijzondere en beeldbepalende elementen, zoals kerken, boerderijen, of het patronaat willen we stedenbouwkundig benadrukken en waar mogelijk een functie geven voor de wijk. We willen de groenstructuur die de wijk omringt laten doordringen tot in de wijk. En de variëteit in woningaanbod moet groter worden door woningen in middeldure en dure segmenten te realiseren. Tevens worden in het masterplan uitgangspunten voor infrastructuur, leefomgeving, buurtvoorzieningen, sociale veiligheid en cultuur benoemd.
Projecten met prioriteit
Naast deze algemene uitgangspunten voor de ruimtelijke structuur van GMS worden een aantal deelprojecten benoemd. Omdat we niet alles tegelijk kunnen aanpakken zijn er verschillende prioriteiten aan gekoppeld. De hoogste prioriteit hebben de projecten die in de periode 2004-2007 gerealiseerd moeten worden. Hieronder valt de Willemstraat en omgeving. Dit gebied wordt als 'karakteristiek centrum' getypeerd met kleinschalige detailhandel voor individuele ondernemers en speciaalzaken, kantoren, wonen, cultuur in de zin van atelierruimten, galerieën etc. Ook de revitalisering van het Patronaat als sociaal en cultureel hart van de wijk valt onder prioriteit I. Net zoals de herontwikkeling van de locatie Roex waar 19 woningen met binnenplein gerealiseerd worden, en de herontwikkeling van het deelgebied Grasbroek (de locatie binnen Stadspark Oranje Nassau waar de Megabioscoop was voorzien). Voor deze laatste locatie geldt wonen, werken en recreëren in een parkachtige setting als uitgangspunt.
Naast deze prioriteit I gebieden, zijn tevens prioriteit II (2004-2009) en prioriteit III (2009-2019) gebieden benoemd in het masterplan.
Inspraak
Nu het College heeft ingestemd met de kaders van het Masterplan, wordt een inspraaktraject opgestart waarin de zienswijzen van de buurtbewoners en betrokken instellingen en partijen in de wijk worden geïnventariseerd. De informatie- en inspraakavond over het masterplan wordt op 20 september aanstaande gehouden. Voor geïnteresseerden ligt het concept-masterplan vanaf 2 augustus 2004 ter inzage bij het informatiecentrum Stadspark Oranje Nassau en het Gemeentelijk Informatiecentrum in het Stadhuis.
Tegelijkertijd worden op basis van het concept-masterplan afspraken tussen gemeente en woningbouwcorporaties en/of ontwikkelaars uitgewerkt voor de periode 2004-2009. Naar verwachting wordt eind 2004 het Masterplan voorgelegd aan het College en de Raad voor de definitieve besluitvorming.
Gemeente Heerlen, 21 juli 2004
Afdeling communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 712
r.pisters@heerlen.nl
-----------------------
p e r s
p e r s
p e r s
---- --
Gemeente Heerlen