ATO Instituut voor archeologisch onderzoek
Per-azijnzuur in luchtwasser haalt ook ziektekiemen uit stallucht
De huidige luchtwassers in stallen verminderen de ammoniak- en
geuruitstoot, maar kunnen de lucht niet reinigen van ziektekiemen om
de verspreiding van besmettelijke dierziekten tegen te gaan.
Per-azijnzuur toegevoegd in het waswater van luchtwassers haalt alle
ziektekiemen en ammoniak en een groot deel van de geurcomponenten uit
de ventilatielucht. Dit concluderen onderzoekers van Agrotechnology &
Food Innovations (A&F) van Wageningen UR en de Gezonheidsdienst voor
Dieren.
De uitbraken van varkenspest, mond- en klauwzeer en de vogelpest
hebben laten zien dat de verspreiding van deze zeer besmettelijke
ziekten moeilijk is te stoppen. De uitstoot van stallucht is
waarschijnlijk een belangrijke besmettingsroute waardoor de ziekte
zich als een olievlek uit kan breiden. Ziektekiemen kunnen zich, al
dan niet ingekapseld in stofdeeltjes, van bedrijf tot bedrijf
verspreiden via de uitgestoten ventilatielucht. Vooral als bedrijven
met veel dieren dicht bij elkaar staan, kunnen bepaalde ziektekiemen
zich gemakkelijk via de lucht verspreiden en in korte tijd veel dieren
besmetten.
In een onderzoeksstal van de Gezondheidsdienst voor Dieren op 't
Spelderholt hebben de onderzoekers met verschillende oxidatiemiddelen
in het waswater van de luchtwasser proeven uitgevoerd. Deze middelen
waren waterstofperoxide, per-azijnzuur en ozon en ter vergelijking een
behandeling met alleen water. Wassen met alleen water,
waterstofperoxide en ozon geeft slechts een beperkte vermindering van
ziektekiemen, ammoniak en geur, maar wel een sterke vermindering van
stof. Per-azijnzuur reinigt de stallucht voor 100% van virussen en
bacteriën. Verder heeft deze stof als voordeel dat het ook de lucht
voor bijna 100% reinigt van ammoniak en het een groot aantal
geurcomponenten afbreekt. Het nadeel van per-azijnzuur is dat het zelf
een bron is van geuremissie. Een extra wastrap zou deze geur weg
kunnen vangen.
Uit een oriënterend onderzoek aan luchtwassers in de praktijk blijkt
dat een biowasser en chemische wasser voldoen om de ammoniak- (en
geuremissie) te reduceren, maar de ziektekiemen worden onvoldoende
afgedood.
Het onderzoek is gefinancierd door de Provincie Gelderland en het
Ministerie van LNV. Het project werd geleid door GLTO en ABCTA.
Daarnaast waren de volgende bedrijven en instellingen betrokken bij
dit project: Dorset b.v., AM Int. Tesla AG, JohnsonDiversey en de
Animal Sciences Group van Wageningen UR.
Meer Informatie
Agrotechnology and Food Innovations
André Aarnink
Postbus 17
6700 AA Wageningen
Tel: 0317 - 476554
Fax: 0317 - 475347
Email: André Aarnink