Dienstenbond CNV

SUB, lease-autos en 57+ bij UWV
20-07-2004

In de woelige wereld van UWV zijn op dit moment een tweetal zaken erg actueel. Dat zijn de overgang van Werkgeverszaken naar de Belastingdienst en het afnemen van de lease-autos van bepaalde categorieën medewerkers. In deze info informeren wij u naar de stand van zaken.

SUB
Op 2 juli 2004 heeft de CNV Dienstenbond met de Belastingdienst overleg gevoerd over de wijze waarop medewerkers van UWV overgaan. Complicerende factor in het geheel is dat de Belastingdienst maar niet wil begrijpen wat de gebruikelijke afspraken in dergelijke gevallen zijn.

In het kader van "Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker" heeft de CNV Dienstenbond dat nog maar eens duidelijk uitgelegd: bij overgang van onderneming blijft het niveau van het arbeidsvoorwaardenpakket bij de nieuwe werkgever gelijk. Deze afspraak maken wij bij elke werkgever en we hebben de Belastingdienst verteld dat wij voor hen geen uitzondering willen maken. Afgesproken is dat wij in een technische werkgroep bekijken of en hoeveel verschillen er zijn tussen beide arbeidsvoorwaarden. In de laatste week van augustus gaan wij bekijken of er oplossingen denkbaar zijn. Wij zullen u dan nader informeren. Mocht een oplossing niet mogelijk zijn dan zullen er ledenbijeenkomsten worden gehouden om de situatie te bespreken.

Lease-autos
Het zal je maar gebeuren. Heb je met je baas bij in dienst treden een salaris afgesproken wil de baas het na verloop van jaren weer voor een gedeelte afnemen, terwijl je even hard of zelfs harder bent gaan werken.

Het gebeurt bij de collegas met een lease-auto. Veelal hebben zij bij aanstelling een salaris en een auto bedongen of zelfs aangeboden gekregen. UWV wil er van af en heeft op 18 juni 2004 aan de bonden verteld dat zij de lease-auto wensen in te nemen. In ruil daarvoor krijgen zij een magere overgangsmaatregel aangeboden. Overleg met onze juristen heeft geleerd dat dit niet zo maar kan, het ligt erg genuanceerd. Een auto kan door individuele afspraken of verdere omstandigheden een echte primaire arbeidsvoorwaarde zijn geworden en dan mag de werkgever er niet aankomen, tenzij hij een hele goede overgangsmaatregel aanbiedt. Een auto kan ook enkel voor de uitoefening van de functie beschikbaar zijn gesteld, dan kan de werkgever veel sneller de auto intrekken. Er zitten vele gradaties tussen beide uitersten.

Op 5 juli 2004 hebben de gezamenlijke bonden een brief aan de werkgever gestuurd waarin is aangegeven dat wij vinden dat de auto (veelal) een onderdeel van het salaris is en dat wij dan ook geen overgangsmaatregel willen afspreken die geen recht doet aan dat uitgangspunt.

Op 9 juli 2004 heeft de werkgever haar standpunt van 18 juni 2004 herhaald. Wel geeft zij aan met ons in gesprek te willen blijven. De kwestie is dus nog niet ten einde.

Leden die hun lease-auto op korte termijn dreigen te verliezen kunnen contact opnemen met hun districtskantoor. De juristen van CNV Dienstenbond zullen dan bekijken op welke wijze het best stappen kunnen worden genomen tegen de werkgever.

57+ regeling
Partijen bekijken op dit moment of ook bij UWV een 57+ regeling kan worden geïntroduceerd. Moeilijkheid met betrekking tot de 57+ regeling is de onbegrijpelijke houding van het Kabinet inzake Vut en Pre-pensioenregelingen. Voorts heeft de werkgever aangegeven dat een generieke regeling bijzonder kostbaar is. Dat kan gevolgen hebben voor de inhoud van een dergelijke regeling.

Er speelt flink wat bij UWV. Om sterk te staan in de onderhandelingen met uw werkgever en De Belastingdienst, wellicht toekomstig werkgever, is een grote bond een vereiste. Overtuig daarom uw collega van het nut van het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond. Aanmelden kan ook via deze site.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op (035)6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl