European Commission

IP/04/980

Brussel, 20 juli 2004

Wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT) - Commissie bestrijdt illegale houtkap

De Europese Commissie keurde vandaag een omvattende reeks maatregelen goed om het groeiende probleem van de illegale houtkap en de hiermee verband houdende handel in illegaal gekapt hout aan te pakken dat de overheden in de getroffen ontwikkelingslanden jaarlijks berooft van naar schatting 10 à 15 miljard euro aan inkomsten. De belangrijkste elementen van het pakket zijn: (i) vrijwillige partnerschappen met houtproducerende landen die erg te lijden hebben van de illegale houtkap om een hervorming van het bestuur in de houtsector te steunen en te bevorderen; (ii) een verordening waarbij met partnerlanden een wettelijk bindend systeem van vergunningen wordt ingevoerd dat waarborgt dat uitsluitend legaal gekapt hout uit deze landen in de EU binnenkomt. Het pakket is gebaseerd op een innovatieve aanpak waarbij het bevorderen van goed bestuur in de ontwikkelingslanden wordt gekoppeld aan de rechtsinstrumenten en invloed van de Europese interne markt.

Volgens Poul Nielson, Europees commissaris voor ontwikkeling en humanitaire hulp, moeten alle landen die belangrijke houtimporteurs zijn, beseffen dat zij een belangrijke rol te spelen hebben bij het stopzetten van de internationale handel in illegaal hout. "Wij wijzen vandaag de weg en ik raad anderen ten stelligste aan zich bij ons aan te sluiten" luidt het advies van de commissaris.

In zijn toelichting op de vrijwillige overeenkomsten die de kern vormen van het voorgestelde pakket zei commissaris Nielson dat wij slechts kunnen hopen op een echt resultaat indien we als partners nauw samenwerken met de houtproducerende landen. De partnerschapsovereenkomsten bezorgen de houtproducerende landen de aansporingen en steun die zij nodig hebben om een leidende rol te spelen bij de bestrijding van de illegale houtkap.

De heer Nielson besloot met te zeggen dat de Commissie de eerlijke houtkap wil bevorderen om op deze wijze een belangrijke bijdrage aan de sociale en economische ontwikkeling van de partnerlanden te leveren. "Wij wensen ook onze eigen consumenten te beschermen. Uiteindelijk moet de Europese consument de kans krijgen om met een zuiver geweten tuinmeubelen te kopen" meende hij.

Margot Wallström, Europees commissaris voor milieu zei in dit verband het volgende: "De bestrijding van de illegale houtkap en van de hiermee verband houdende handel in illegaal gekapt hout is iets waartoe wij ons op de Wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg verbonden hebben. De maatregelen die vandaag werden goedgekeurd bewijzen dat wij vastbesloten zijn onze beloftes na te komen."

Achtergrond

De illegale houtkap en de daarmee verband houdende handel in illegaal hout zijn de oorzaak van enorme schade aan het milieu in ontwikkelingslanden en landen in de overgang. Illegale houtkap, corruptie en slecht bestuur zijn sterk met elkaar verweven en beroven de overheden in de getroffen ontwikkelingslanden jaarlijks van naar schatting 10 tot 15 miljard euro aan inkomsten. Ook de plattelandsgemeenschappen in de ontwikkelingslanden die om in hun levensonderhoud te voorzien afhankelijk zijn van de producten van de bosbouw worden erdoor verarmd.

Op de Wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg pleitte de EU voor partnerschappen met houtproducerende landen om de illegale houtkap en de handel in illegaal hout uit te roeien.

De nieuwe maatregelen om de illegale houtkap te bestrijden zijn een logisch gevolg van het feit dat de Europese Commissie van oudsher opkomt voor het duurzaam beheer en de instandhouding van `s werelds resterende bosrijkdommen. Het voorbije decennium heeft de Europese Gemeenscha p meer dan 650 miljoen euro ter beschikking gesteld voor steun aan het duurzame beheer en de instandhouding van bossen in Azië, Centraal-Afrika en Zuid-Amerika.