Politie Gelderland-Zuid

Politie en Vierdaagse 2004

Nijmegen 15-07-2004 - (07)

De week van de Internationale Vierdaagse en Nijmeegse Vierdaagsefeesten is ook voor de politie Gelderland-Zuid een bijzondere week. Zij wil er graag met vele anderen voor zorgen dat iedereen kan genieten van de leuke evenementen. Naast de dagelijkse werkzaamheden heeft de politie die week vele extra taken te verrichten die het wandelevenement en de festiviteiten met zich meebrengen. De (jaarlijks terugkerende) extra politie-inzet is vastgelegd in een digitaal draaiboek, waarin ook de verkeersmaatregelen van de politieregio's Gelderland-Midden, Limburg-Noord en Brabant-Noord zijn opgenomen.

Hoewel de meeste kilometers van de Vierdaagsewandelaars buiten Nijmegen worden afgelegd, zijn de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten voor de politie Gelderland-Zuid toch de meest omvangrijke klus van het jaar. In totaal worden alleen al voor beide evenementen bijna 8.000 politie-uren besteed.

Mensen en materiaal
Tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten worden gemiddeld 125 politiemensen per dag ingezet. Dit is inclusief bijstandseenheden van andere korpsen (waaronder de bereden politie van het Korps Landelijke Politiediensten), de Koninklijke Marechaussee, door leden van de vrijwillige politie, de stichting Evenementen Begeleiding Nijmegen en Bureau Toezicht. Tevens is er voorafgaande aan en tijdens de Vierdaagse intensieve samenwerking met diverse gemeentelijke diensten, ambulancediensten en brandweer. Op vrijdag 23 juli 2004, tijdens de feestelijke intocht van de Vierdaagse over de Sint Annastraat en gedurende het slotfeest die avond/nacht, is de politie-inzet het grootst.

Crowdmanagement
Om de veiligheid van het grote aantal bezoekers van de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten in goede banen te leiden is een veiligheidsplan ontwikkeld. Met diverse middelen kunnen de grote publieksstromen gereguleerd worden. Onder andere met exitbanners (vlaggen met het woord uitgang) die het publiek in een oogopslag laten zien waar de uitgang van een vermaakcentrum is en de lichtkranten die verspreid over de binnenstad hangen. Hiermee kan snel informatie aan het publiek gegeven worden. Ook worden weer cityguides ingezet. Dit zijn acteurs op stelten, die op aansturing van de politie grote groepen mensen op drukke punten begeleiden. Doordat zij boven de menigte uitsteken, hebben zij overzicht en geven zij op speelse en ludieke wijze aanwijzingen. Er hangen op diverse punten in het centrum cameras, waarvan de beelden in de meldkamer van de politie worden bekeken. Ook op basis hiervan vindt aanpassing van de teksten op de lichtkranten plaats en krijgen de cityguides instructies. Op drukke momenten wordt soms gebruik gemaakt van een helikopter die met infraroodsignalen de drukte registreert.

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid tot het geven van veiligheidsinformatie aan het publiek vanaf de podia op de grotere vermaakcentra. Hiervoor heeft de politie in samenwerking met gedragsdeskundigen teksten opgenomen die indien nodig afgespeeld worden en die het publiek aanwijzingen geven. De zogenaamde stagemanagers (podiumbeheerders), verlenen hieraan hun medewerking.

Knelpunten in kiem smoren
In de hele binnenstad zijn politiemensen aanwezig, gekleed in opvallende, felgele vesten. Het centrum is s avonds verdeeld in vijf politiesectoren. Deze sectoren zijn gebiedsverantwoordelijk en hebben elk een eigen surveillanceploeg. Elke ploeg heeft een vaste post: een politiebus, die als mobile steunpunten fungeert. De politieposten staan op de kop van de Molenstraat, op Mariënburg, op Plein 1944, op de Waalkade en op het Stationsplein. Het publiek kan zo snel hulp krijgen en veel zaken kunnen ter plaatse worden afgehandeld. Uitgangspunt is dat knelpunten in de kiem gesmoord worden. De politie wil het feest ondersteunen onder het motto "vriendelijk waar het kan, streng waar het moet".

Adviezen
Ondanks de bevolkingstoename met enkele tienduizenden feestgangers en wandelaars geeft de periode van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten over het algemeen slechts een geringe stijging van de criminaliteitscijfers te zien. Tot de delicten die meer voorkomen behoren autokraken, fietsendiefstallen, zakkenrollerij en wildplassen. Vandaar dat de politie oproept tot het nemen van - vaak eenvoudige - voorzorgsmaatregelen tegen dergelijke misdrijven.

In verband met de veiligheid is het verboden fietsen te stallen in een groot gedeelte van de binnenstad van Nijmegen. Dit verbod is met borden aangegeven. Fietsen die toch worden gestald worden door de gemeente verwijderd. Er is voldoende bewaakte stallingsmogelijkheid.

In verband met de te verwachten parkeerproblemen 's-avonds in en rond het centrum en het feit dat er extra late (en vroege) treinen en bussen in de regio zullen rijden, is het beter de auto thuis te laten. Voor zowel de 'loper' als de 'stapper' worden extra bussen en treinen ingezet. Overigens wordt ook tijdens de Vierdaagseweek streng toegezien op foutief parkeren.