Alzheimer Nederland
Vitamine B3 tegen Alzheimer?
In de Telegraaf van maandag 19 juli stond een artikel over Vitamine B3
en de bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. Volgens Amerikaanse
onderzoekers hebben mensen die veel vitamine- B3-rijke producten eten
als gevogelte, vis, mager vlees, noten, eieren en zuivelproducten,
minder kans om de ouderdomsziekte te krijgen dan mensen die dat niet
doen. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen weekend
gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of
Neurosurgery and Psychiatry.
Commentaar van Alzheimer Nederland:
Alzheimer Nederland heeft nog geen beslag kunnen leggen op het
originele artikel uit het wetenschappelijke tijdschrift Journal of
(Neurology) Neurosurgery and Psychiatry. We kunnen dan ook geen
commentaar geven op de onderzoeksmethode.
Er gelden natuurlijk de algemene kanttekeningen die je altijd bij
epidemiologisch onderzoek kunt zetten: hoe nauwkeurig is de inname van
B3 gemeten bij de vierduizend ouderen, de associatie van een hogere
B3-consumptie met een verlaagde kans op de ziekte van Alzheimer hoeft
geen oorzakelijk verband te houden. Dat is alleen goed te bepalen in
een langdurig prospectief dubbelblind onderzoek.
Maar het artikel brengt natuurlijk wel goed nieuws: vis, vlees, noten,
eieren, volkorenbrood en zuivelproducten zijn namelijk in ieder geval
wel lekker. Vitamine B3, oftewel niacine, speelt een rol bij de
aanmaak van vetzuren in het lichaam, de werking van het zenuwstelsel
en bij de energieproductie in cellen. Dit zijn nogal veelomvattende
functies. Het is dan ook voorstelbaar dat als je niet genoeg van dit
vitamine binnenkrijgt er problemen kunnen ontstaan. Dit geldt in
principe voor alle vitamines. De resultaten van het onderzoek kunnen
dan ook andersom worden uitgelegd. Een tekort aan niacine kan leiden
tot aandoeningen van de huid, scheurbuik en diarree of de
verschijnselen van dementie.
De onderzoekers lijken in het onderzoek het verschil tussen 12,6 en 22
mg gevonden te hebben. De aanbevolen dagelijkse hoeveel is 17 mg/dag
voor mannen en 13 mg/dag voor vrouwen. Een gehaktbal bevat al 30% van
de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Niacine, wordt door het lichaam zelf uit het aminozuur tryptofaan
gemaakt. Tryptofaan is een bestanddeel van alle eiwitten in de
voeding. De kans op een tekort is daarom zeer gering. Zeker in
Nederland waar meer dan gemiddeld hoeveelheid zuivel wordt genuttigd.
---