Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Vervolg persbericht

RECRON initiatief om toeristen te verlossen van de gehate toeristenbelasting
Driebergen, 19 juli 2004

Toeristenbelasting is een doorn in het oog van de toerist en de ondernemer geworden. Vooral omdat de laatste 10 jaren gemeentes de tarieven fors verhoogd hebben. Vaak met tientallen percenten tegelijk. "De achterliggende gedachte was, ach wat betekent een kwartje verhoging nu eigenlijk van 50 naar 75 cent of van 75 cent naar 1 Euro, en de toerist betaalt immers toch?" licht Tim Bolweg, directeur RECRON, de brancheorganisatie van recreatieondernemers toe. In sommige gemeentes bedraagt het percentage toeristenbelasting in voor- en naseizoen inmiddels 20% of meer van de totaalprijs voor een overnachting. Voor een gezin met twee kinderen bedraagt de toeristenbelasting snel 6 tot 8 Euro's per overnachting. Tim Bolweg: "Als de tarieven zo hoog worden gaat de toeristenbelasting een concurrentievervalsend element worden. Men gaat dan gewoon in een gemeente verderop kamperen en als het zo doorgaat gewoon naar het buitenland".
Daarom gaan de ondernemers een alternatief aanbieden voor de toeristenbelasting. Een procentuele heffing op de omzet, volgens het Duitse Kurtax-model, te betalen door het gehele lokale bedrijfsleven dat profiteert van het toerisme. Dit model laat RECRON uitwerken voor de Nederlandse situatie door het onderzoeksbureau EIM om het dit in het najaar, als het onderwerp weer op de kameragenda staat, te kunnen aanbieden. Annie Schreijer, woordvoerder voor recreatie & toerisme van het CDA in de Tweede Kamer ondersteunt dit plan en heeft er al een voorschotje op genomen. Zij heeft de burgemeesters van Ommen en Valkenburg, toeristengemeentes bij uitstek, nu al benaderd om mee te doen met de pilot voor het onderzoek. Dit kamerlid meent namelijk ook, dat de huidige toeristenbelasting afgeschaft dient te worden. Het systeem verlost de ondernemers van veel narigheid en administratieve rompslomp en maakt het gemeentelijke controleapparaat overbodig. Zo snijdt het mes aan twee kanten want er hoeft minder geld opgehaald te worden. Voor de toerist het voordeel dat hij niet meer op één plaats met een groot bedrag geconfronteerd wordt.

Hoewel er veel onredelijks zit in het heffen van toeristenbelasting, het is immers voor de gemeente een soort lucratieve boete op toerisme, begrijpen recreatieondernemers wel dat gemeentes op dit moment de inkomsten moeilijk kunnen missen. Maar aan de andere kant gaan gemeentes steeds verder in het plukken van de kip met gouden eieren. Naast de toeristenbelasting gaan ze 'vermakelijkheden retributie' heffen op alles wat leuk is voor de toerist en als er dan nog zaken overblijven die niet belast worden dan komen de 'baatheffingen'. Aan deze ontwikkeling hoopt RECRON met haar voorstel een einde te kunnen maken.

En de toerist, die ziet tenminste niet meer dat gehate zinnetje op zijn rekening: 'toeristenbelasting en andere gemeentelijke heffingen'.