European Commission

COR/04/29

Brussel, 22 maart 2004

CvdR brengt verklaring uit over het constitutionele proces van de Unie

"Politieke eenheid in Europa is, gezien de recente dramatische gebeurtenissen, belangrijker dan ooit", aldus de voorzitter van het CvdR

"Het CvdR verwacht een sterk politiek signaal van de staatshoofden en regeringsleiders om de intergouvernementele onderhandelingen te hervatten", aldus CvdR-voorzitter Peter Straub tijdens de buitengewone vergadering van het bureau op 19 maart jl. te Dublin.

De leden van het bureau hebben een verklaring over het constitutionele proces van de Unie goedgekeurd waarin de regionale en lokale vertegenwoordigers hun steun uitspreken voor de inspanningen van het Ierse voorzitterschap om de in het kader van de Intergouvernementele Conferentie gevoerde onderhandelingen over de grondwet te hervatten.

De CvdR-voorzitter hoopt dat deze inspanningen tijdens de Top van 25 en 26 maart a.s bekroond zullen worden met een aantal concrete maatregelen.

De voorgestelde grondwet bevat volgens het CvdR vier sterke punten, nl.

* de nieuwe verdeling van de bevoegdheden in de Unie;
* de nieuwe definitie van het subsidiariteitsbeginsel waarin het belang van lokale en regionale overheden wordt erkend en mechanismen worden ingesteld voor de toepassing en het toezicht op de naleving van het subsidiariteitsbeginsel;
* de versterking van de rol van de nationale parlementen in het democratisch leven van de Unie en het Europese wetgevingsproces; en

* de erkenning van de territoriale samenhang als doelstelling van de Unie, waardoor het cohesiebeleid een constitutionele grondslag krijgt.

Het CvdR wil met deze verklaring ook de lokale en regionale afgevaardigden oproepen zich tijdens de volgende verkiezingen in te zetten voor het constitutionele proces.

Verwijzend naar de recente aanslagen van de laatste tijd benadrukt Straub dat deze dramatische gebeurtenissen een reden te meer zijn om de politieke eenheid van de Unie te versterken, met name op het vlak van de samenwerking tussen de politieke, juridische en politionele instanties.

Als het nu niet lukt om de vastgelopen IGC weer op de rails te krijgen, zou het CvdR graag zien dat de deelnemers van de Conventie de handen ineenslaan om het constitutionele proces nieuw leven in te blazen.

Meer overleg en dialoog

Het CvdR heeft zich ook achter het initiatief van de Commissie geschaard om in het kader van het witboek "Europese governance" de raadpleging- en dialoogcultuur te versterken.

Het CvdR wil een sleutelrol vervullen bij het opzetten van de dialoog tussen de vertegenwoordigers van de nationale en Europese verenigingen van lokale en regionale overheden.

Volgens het CvdR is het niet de bedoeling dat er in het Europese beleidsvormingsproces verwarring ontstaat tussen de pre-wetgevingsfase, waarin de verenigingen een cruciale rol spelen, en de wetgevingsfase.

Burgemeester Brady, die de leden van het bureau in Dublin ontving, verklaarde dat de bijeenkomst voor hem een bijzondere betekenis had. Gedurende de twee jaar dat hij lid was van het Comité had hij tal van nuttige en verrijkende ervaringen opgedaan waarmee hij hoge ogen hoopte te gooien tijdens de komende Europese verkiezingen.

Namens het fungerend voorzitterschap betuigde Pat the Cope Gallagher, minister van milieu, monumentenzorg en lokaal bestuur, zijn solidariteit met Spanje naar aanleiding van de aanslagen in Madrid. De dramatische gebeurtenissen onderstrepen dat het hoog tijd is vaart te zetten achter de tenuitvoerlegging van de Europese strategie ter bestrijding van het terrorisme.

Ook de rol van het CvdR was hem niet onopgemerkt gebleven. Zo stelde hij dat het CvdR een belangrijke rol heeft gespeeld in de algehele werkzaamheden van de Unie en met name ertoe heeft bijgedragen dat de burgers sterker betrokken worden bij het besluitvormingsproces. Tevreden stelde hij verder vast dat de vergadering van het bureau nog juist voor de voorjaarstop was gehouden.

Naast de eigenlijke vergadering liep er ook een forum over "Partnerschappen en de wijze waarop zij kunnen bijdragen aan betere governance, een sterkere economische ontwikkeling en een grotere sociale integratie". Dit forum werd georganiseerd door het CvdR in samenwerking met de Ierse delegatie van het CvdR en de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden.

Bij de opening van de werkzaamheden benadrukte vice-voorzitter Bore van het CvdR dat het van groot belang was dat de "strategie van Lissabon" om van Europa de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te maken tegen 2010, een succes zou worden.

De doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid voor de burger in Europa moeten absoluut worden verwezenlijkt en, zo nodig, moeten partnerschappen worden opgezet om de hervormingen te doen slagen.

Albert Bore deelde verder mee dat het CvdR er bij de Europese Raad op heeft aangedrongen de tenuitvoerlegging van de Lissabonstrategie te decentraliseren en hiervoor de noodzakelijke middelen vrij te maken.

De uitwerking van een nieuw instrument ter bevordering van het concurrentievermogen en de groei, dat deel uitmaakt van de voorstellen van de Commissie voor het cohesiebeleid na 2006 zou, volgens hem, steden en regio's alsook hun partners de mogelijkheid bieden een grotere rol te spelen bij de verwezenlijking van deze doelstellingen.

Als voorbeeld bij uitstek om aan te tonen hoe succesvol het cohesiebeleid is ter bevordering van het concurrentievermogen en de groei, haalde hij Ierland aan.

Andere sprekers op het forum waren Henrik Litske en Willy Buschak, beide van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden, George Burke, van het departement Taoiseach, en Harry Dijksma, lid van het CvdR.

Annette Macnamara, lid van het CvdR, stelde tot slot van de werkzaamheden tevreden vast dat Ierland als model kon fungeren en voegde daaraan toe dat het erop aan kwam telkens een stapje vooruit te komen. Het cohesiebeleid kon daarbij een belangrijke rol spelen om regionale verschillen in de Unie te bestrijden.