Gemeente Twenterand


Actualisatie Begraafplaatsenbeleid Twenterand

De gemeente Twenterand gaat het beleid voor de gemeentelijke begraafplaatsen actualiseren. Nu bestaat er nog verschil in product, prijs en kwaliteit tussen de gebieden van de beide voormalige gemeenten. De doelstelling is om voor alle gemeentelijke begraafplaatsen tot een uniform beleid te komen. Uitgangspunten zijn een efficiënte exploitatie, kostendekkende tarieven en een vergelijkbare (beeld)kwaliteit. Hierbij is als randvoorwaarde genomen dat het totaal benodigde oppervlak voor begraven beheersbaar wordt gemaakt.

Proces tot nu toe
Op 23 oktober 2003 is tijdens een openbare bijeenkomst uitleg gegeven over het begraven en is er een toelichting gegeven op de beleidsvisie.

In november 2003 is er voor de besturen van de begrafenisverenigingen een vervolgbijeenkomst gehouden. De uitkomst hiervan heeft geleid tot een nadere advisering over de meest wezenlijke punten, met als aanvulling een opgenomen paragraaf `Te maken beleidskeuzes door de gemeente Twenterand' in de beleidsvisie.
Voor aanvullende externe communicatie is, conform de gemeentelijke inspraakverordening, de beleidsvisie vanaf 18 juni 2004 vier weken ter visie gelegd. Iedereen wordt daarmee in staat gesteld zienswijzen in te dienen. De ingediende zienswijzen worden na de vakantieperiode beoordeeld. Aansluitend wordt de beleidsvisie aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.

Vervolgprocedure
Nadat de beleidsvisie is vastgesteld, wordt per begraafplaats een vertaalslag gemaakt door nog nader samen te stellen werkgroepen. De gemeente Twenterand wil de besturen van de begrafenisverenigingen vragen om deel te nemen aan de bedoelde werkgroepen, waardoor de inbreng van lokale kennis en het lokale belang wordt gemaximaliseerd. Per begraafplaats dient een plan te worden geformuleerd over de vormgeving van het beheer van de begraafplaatsen voor de komende periode, waarbij ruimte is gelaten voor maatwerk. Het gemiddelde oppervlak per graf is wel het uitgangspunt, maar de vormgeving kan per kern verschillend zijn, bijvoorbeeld door de oost-west ligging van graven in Vriezenveen.
De aandachtspunten voor de uitwerking beperken zich niet tot uitsluitend technische zaken en beeldkwaliteit. Ook zaken als informatieverstrekking over het product en de activiteit begraven, de vindbaarheid van graven, de bereikbaarheid per openbaar vervoer, de bewegwijzering, etc. worden meegenomen. Het geheel moet resulteren in een verbeterplan per begraafplaats, waarbij met name voor de aspecten als communicatie en dienstverlening een uniforme ontwikkeling wordt nagestreefd.