Vereniging Milieudefensie
Aankondiging voor de pers
Vlotten met flessenpost voor Europese milieuministers in Maastricht:
'Van Geel, red het klimaat'
Amsterdam, 13 juli 2004 --- Staatssecretaris Van Geel van Milieu moet het Nederlands EU-voorzitterschap gebruiken voor meer internationale maatregelen om klimaatverandering eindelijk aan te pakken! Met die dringende oproep bezorgt Milieudefensie op zaterdag 17 juli in een konvooi van vlotten over de Maas ruim 26.000 handtekeningen bij de vergadering van EU-milieuministers in Maastricht. Europa moet het voortouw nemen en nú afspraken maken voor meer duurzame energie en een forse uitstootvermindering van broeikasgas. Onder de leus 'SOS climate change' voert Milieudefensie hiervoor campagne.
Het gaat fout met ons klimaat. Er komen meer overstromingen. Gletsjers en ijskappen smelten. De natuur raakt van slag. Meer internationale maatregelen zijn dringend nodig. Friends of the Earth Europe (FOE-E), het milieunetwerk waar Milieudefensie deel van uitmaakt, heeft tien eisen opgesteld voor een beter klimaatbeleid. De belangrijkste zijn, dat Europa per jaar 1 procent minder energie moet gaan gebruiken, dat subsidies op fossiele brandstof moeten verdwijnen, en dat er een verplichting moet komen voor 25 procent duurzame energieproductie per 2020.
Het stellen van nieuwe doelen voor 30 procent uitstootreductie in 2020, zoals Van Geel wil, vindt FOE-E zinnig maar onvoldoende. Nu reeds blijkt dat een groot deel van de EU-landen zijn Kyoto-doelen niet gaat halen. Alleen afspraken voor concrete maatregelen kunnen volgens de milieuorganisaties als aanjager fungeren voor echt klimaatbeleid.
Wat:Vloot van acht vlotten met reuzenflessen en internationale milieuactivisten bezorgt noodoproepen tegen klimaatverandering bij EU milieuministers.
Wanneer: Zaterdag 17 juli 2004
Hoe laat: Van 12.45 tot 13.15 uur
Waar: Maaspunttoren, Plein 1992, Maastricht (vlak bij fietsloopbrug 'De Hoeg Brögk')
In een vloot met acht vlotten gaan klimaatactivisten uit heel Europa deze boodschap bezorgen. Op elk vlot gaan een aantal reuzenflessen mee, gevuld met noodoproepen aan Van Geel. De aanbieding vindt plaats door Nicole Bakker, directeur Milieudefensie, op een podium in de vorm van een vlot.
De vlotten worden 's morgens gebouwd door deelnemers aan de Climate Action Summer School, die van 16 tot 18 juli door Milieudefensie is georganiseerd in Maastricht. De Climate Action Summer School is een activiteit voor jongeren uit heel Europa. Er zijn workshops,debatten, lezingen en films over klimaatverandering en over acties tegen klimaatverandering.
Meer informatie,