Gemeente Amsterdam

Traineepoolopdracht criminaliteit en veiligheid in winkelgebieden

16 juli 2004 - Corine Lindhout

De afgelopen maanden heeft de Traineepool van de gemeente Amsterdam in opdracht van Frits Huffnagel, wethouder Economische Zaken, en het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA) gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid van vier winkelgebieden in Amsterdam. In vier groepen zijn de jonge werknemers actief aan de slag gegaan: in winkelcentrum De Banne (Noord), in de De Clercqstraat (Oud-West), in de Negen Straatjes (Centrum) en in het gebied rondom het Hoofddorpplein.

De opdracht is uitgevoerd in gebieden die niet te boek staan als onveilig. De ondernemers in deze gebieden zijn zeer verheugd met deze preventieve aanpak. "Normaal gesproken wordt er pas actie ondernomen op het moment dat het probleem daar is. Met deze opdracht proberen we het probleem te voorkomen", aldus wethouder Huffnagel.

In elk gebied bleken de veiligheidssituatie en de mogelijke oplossing daarvoor te verschillen. De ondernemers in de Negen Straatjes zijn goed georganiseerd, maar hebben, onder meer door de ligging, last van winkeldiefstallen en draaideurcriminelen. De ondernemers in dit gebied hebben veelal op kleine schaal maatregelen getroffen, bijvoorbeeld de afspraak elkaar te waarschuwen in gevaarlijke situaties. Door de goede organisatiegraad van de ondernemers en de betrokkenheid van zowel stadsdeel als politie, kan dit winkelgebied op korte termijn een Samen Veilig Ondernemen status behalen. Dit kan uiteindelijk uitgroeien tot een Keurmerk Veilig Ondernemen.

Samenwerking tussen het stadsdeel, de politie en de ondernemers wordt in de De Clercqstraat bemoeilijkt door de lage organisatiegraad van de ondernemers. Het oprichten van een ondernemersvereniging is voor deze straat een eerste stap voor verdere samenwerking tussen de verschillende partijen.

Uit de analyse van het Hoofddorpplein blijkt dat er vooral overlast is van alcoholisten. Oplossingen worden gevonden in een versterkte sociale controle en betrokkenheid van de ondernemers.

Uit de veiligheidsanalyse is gebleken dat er sprake is van subjectieve onveiligheid in winkelcentrum De Banne: een gevoel van onveiligheid. De aangiftecijfers zijn ten opzichte van andere winkelcentra in het stadsdeel Amsterdam-Noord relatief laag. Het gevoel van onveiligheid wordt vooral veroorzaakt door jongeren die in het winkelcentrum rondhangen. Maatregelen zouden kunnen zijn: een jaarlijkse bijeenkomst met politie, stadsdeel en ondernemers, het inzetten van beveiligingsbeambten en betere verlichting. Uiteraard blijven de andere al in gebruik zijnde maatregelen van belang, zoals de geplaatste beveiligingscamera's en het burenbelsysteem.

De stadsdelen zullen vanaf nu de uitvoering van de concrete maatregelen voor hun rekening nemen. De aanbevelingen van de trainees worden aan het PCA en de stadsdelen overgedragen. Deze aanpak zal als voorbeeld dienen voor het verbeteren van de veiligheid in andere gebieden in de stad en elders in het land.

Overige informatie
De Traineepool is een tweejarig traject binnen de gemeente Amsterdam voor jonge afgestudeerde HBO-ers en WO-ers. De opdracht maakt onderdeel uit van het Veiligheidsplan Amsterdam, een collegebreed plan om Amsterdam op alle gebieden veiliger te maken.

Pb-142

© Gemeente Amsterdam