Ingezonden persbericht
Persbericht
06/04/MH-JH
Pax Christi stemt in met grotere betrokkenheid VN bij Falende Staten
Pax Christi Nederland is ingenomen met het feit dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) op 14 juli 2004 een advies heeft gepubliceerd over Falende Staten.
Het advies van de AIV behandelt de definitie van een falende staat, gaat in op de oorzaken en gevolgen en geeft een advies over de aanpak.
Pax Christi vindt dat het advies van de AIV niet ver genoeg gaat. Zij is van mening dat voor de definitie van 'falende staat' het perspectief van de bevolking moet worden gekozen. Een staat faalt wanneer het niet langer de belangen van haar gehele bevolking behartigt. Het grootste belang is veiligheid, die wordt gegarandeerd door een monopolie op geweld. Pax Christi heeft in mei jl. een wereldkaart uitgebracht waarop te zien is welke staten in de wereld er niet in slagen hun burgers veiligheid en bescherming te bieden. Meer dan 2/3 van de wereldbevolking leeft in gebieden waar hun veiligheid niet door de overheid is gegarandeerd.
Definitie
Pax Christi vindt dat de AIV door onderdrukkende staten uit te sluiten tekort schiet in de afbakening van het begrip. Volgens de Adviesraad faalt een staat wanneer het niet langer het monopolie op geweld in handen heeft. Maar als een staat met haar instemming het monopolie uit handen geeft aan milities zoals in Soedan, faalt ze dan niet? Wat is het verschil tussen niet kunnen en niet willen? Nederland erkent de Soedanese overheid als legitiem terwijl deze overheid de laatste decennia van actieve ontvolking overgegaan is op genocide in Darfur. Vanuit het perspectief van de Afrikanen in Darfur, faalt de bescherming door - de machthebbers - van hun staat.
Aanpak
De AIV houdt naast een pleidooi voor militair ingrijpen die alleen genomen worden door de Veiligheidsraad, een pleidooi voor de instelling van een permanente Commissie voor VN- Bestuur en Bestuursbijstand van de Veiligheidsraad. Deze aanbeveling gaat volgens Pax Christi echter voorbij aan het vraagstuk van veiligheid. Technische investeringen in een onstabiel land en in een overheid die niet aanvaard en erkend wordt door de bevolking, is water naar zee dragen. Wat nodig is, is een duurzaam commitment van de internationale gemeenschap aan burgers die in de verdrukking raken omdat hun staat hen geen bescherming biedt, ook wanneer een staat die niet wil bieden zoals in het geval van Soedan. Nu lijkt het er nog steeds op dat de soevereiniteit van de staat van groter belang is dan de veiligheid van de burgers.
Ingezonden persbericht