Gemeente Haarlem
15 juli 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling
195/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Zero Friction Mobility voor bereikbare Waarderpolder
De Waarderpolder in Haarlem wordt de proeftuin voor een nieuwe manier om het vervoer te regelen. Onlangs is het project "Zero Friction Mobility" van start gegaan om de bereikbaarheid van het bedrijventerrein te verbeteren. Er zijn allerlei alternatieven voor het autogebruik die gezonder, prettiger en schoner zijn, maar in de praktijk zit een werknemer vaak vast aan zijn auto.
De initiatiefnemers van het project willen alle alternatieven samenbrengen, deze collectief aanbieden aan bedrijven en ook duidelijk maken aan de werknemers wat de voordelen zijn. Op deze manier wordt efficiënter omgegaan met mobiliteit, gezondheid, milieu en ruimte. Er zal in dit project extra aandacht zijn voor fietsgerelateerde oplossingen, omdat fietsen voordelig is voor zowel de bereikbaarheid als voor de gezondheid en het milieu.
Onder de naam "Zero Friction, de OV Vouwfiets" is vorig jaar een onderzoek uitgevoerd naar de bereikbaarheid van bedrijventerreinen. Hierbij werd het gebruik van de vouwfiets in combinatie met het OV onderzocht om te achterhalen wat hier de voor- en nadelen van zijn. De resultaten wezen uit dat er markt is voor OV-vriendelijke vouwfietsen in het woonwerk- en zakelijke verkeer, en zelfs voor het gebruik van de vouwfiets in combinatie met de auto. Er bleek ook vraag te zijn naar oplossingen die beter aansluiten bij een bredere vervoersbehoefte van werknemers.
Door het vouwfietsproject groeide het inzicht dat een integrale benadering nodig is om de vervoersproblematiek werkelijk aan te pakken. Dit kan door bestaande of nieuwe alternatieven voor autogebruik te bundelen. Werknemers kunnen volgens dit concept hun vervoerskeuze veel flexibeler afstemmen op de omstandigheden. De gezondheid van werknemers en het milieu zijn verfrissende invalshoeken voor een vervoersproject. Dit krijgt nog meer inhoud door de deelname van Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie /COS (NIGZ/COS) en ArboUnie Haarlem aan het project.
Het projectteam buigt zich momenteel over de integrale benadering. In een later stadium, als de formule goed functioneert, zal het Parkmanagement van de Waarderpolder de taken steeds zelfstandiger uitvoeren. De rol van het projectteam is het coördineren van vraag en aanbod in alle vervoersoplossingen, en indien nodig het aanpassen of ontwikkelen van (nieuwe) diensten. Door de bedrijven en de werknemers al vroeg te betrekken bij het project kan het aanbod goed worden afgestemd op de vraag. Hiervoor worden bijeenkomsten georganiseerd voor de Aanbieders van de oplossingen en de Bedrijven die er gebruik van willen maken. Ook verdiept het projectteam zich in experimenten en onderzoeken die in het verleden gedaan zijn in de Waarderpolder.
Ontwerpbureau GO designers is initiatiefnemer en voert het project uit in samenwerking met de gemeente Haarlem, NIGZ/COS, Verkeer.Advies, ArboUnie Haarlem en de IKH. Mobility Mixx heeft als eerste aanbieder aangegeven deel te willen nemen aan het collectief van Aanbieders. Het proefproject heeft een looptijd van twee jaar, zal in Haarlem worden uitgevoerd en het krijgt financiële ondersteuning van Programmabureau MOVE van SenterNovem. Als Zero Friction Mobility aanslaat en rendabel wordt, zal de formule worden geëxporteerd naar andere bedrijventerreinen in Nederland.
Voor meer informatie over dit project kunt u mailen naar MACROBUTTON HtmlResAnchor zerofriction@gotogo.nl of kijken op de website www.waarderpolder.nu