Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
Dit is een gezamenlijk bericht van de             
Liniecommissie Nieuwe Hollandse Waterlinie ,      
gebiedscommissie Wijde Biesbosch en               
Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch                

Samenwerking van start met restauratieplan Papsluis Werkendam

De Papsluis in Werkendam moet grondig gerestaureerd worden. De sluis maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie en wordt gezien als cultuurhistorisch waardevol. De giebiedscommissie Wijde Biesbosch, de Liniecommissie en het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch hebben besloten het restauratieplan voor deze sluis gezamenlijk op te stellen. De bedoeling van dit plan van aanpak is de sluis weer onderdeel te maken de omgeving. Er wordt gezocht naar de mogelijkheden om verbindingen te leggen met de plannen voor waterberging, toeristische routes en ecologische verbindingszone. De totale kosten voor het opstellen van het -complexe- (restauratie)plan worden geraamd op Euro 30.000,-. De drie partijen delen de kosten hiervoor.

Op basis van het plan kan zo snel mogelijk gestart worden met het zoeken van middelen voor de dekking van de totale restauratiekosten die globaal geraamd worden op 1,5 miljoen Euro. Het plan is ook een voorwaarde voor het verkrijgen van rijkssubsidie. De sluis is eigendom van het Hoogheemraadschap Alm en Biebosch.

Op woensdag 7 juli 2004 heeft de gebiedscommissie Wijde Biesbosch samen met mr. E.M. d'Hondt, voorzitter Commissie Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, en gedeputeerde W. Luijendijk van onder andere cultuurhistorie een bezoek gebracht aan het Brabantse gedeelte van de NHW. De Stuurgroep NHW waarin provincies, rijk, gemeenten en waterschappen waren vertegenwoordigd en voorgangster van de Liniecommissie heeft in 2003 een visie uitgebracht over de toekomst van de waterlinie, het Panorama Krayenhoff. Deze visie is eind 2003 door de ministerrraad aanvaard. De gebiedscommissie en dhr. E. d'Hondt zijn tot de conclusie gekomen dat bij de realisatie van Panorama Krayenhoff en de uitvoering van het gebiedsplan Wijde Biesbosch zoveel mogelijk activiteiten gezamenlijk moeten worden opgepakt. Hierdoor kan de realisatie van doelen vanuit het Panorama gekoppeld worden aan die van revitaliseringsdoelen uit het gebiedsplan. Dit levert voor alle partijen een win-win-situatie op.