Herstelde Gemeente mag tot 1 oktober 2004 blijven kerken in een kerkgebouw van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN)
Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 15-07-2004

Na de recente kerkfusie waarbij een aantal kerken zijn verenigd in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zijn in Middelharnis twee verschillende kerkgemeenten ontstaan, één binnen PKN-verband en één daarbuiten.
Eisers behoren tot de laatste categorie (de Herstelde Gemeente). Vanaf 2 mei 2004 hebben beide gemeente een kerkgebouw gedeeld. De PKN-gemeente wenst dat de Herstelde Gemeente met ingang van 1 juni 2004 geen gebruik meer maakt van het kerkgebouw. In het kort geding komt onder meer de vraag aan de orde wie eigenaar van het kerkgebouw is.

De voorzieningenrechter gaat er vanuit dat de fusie tussen de drie landelijke protestantse kerken het door die kerken beoogde rechtsgevolg heeft gehad en dat de PKN derhalve de rechtsopvolger onder algemene titel is van de Nederlands Hervormde Kerk. De voorzieningenrechter oordeelt voorts dat er van uitgegaan moet worden dat uitsluitend de plaatselijke PKN-Gemeente in Middelharnis de Hervormde Gemeente in Middelharnis is. Aldus is de PKN-Gemeente eigenaar van het kerkgebouw. De PKN-Gemeente is bevoegd de met de Herstelde Gemeente gesloten overeenkomst tot medegebruik van het kerkgebouw op te zeggen, maar dient daarbij wel een redelijke termijn in acht te nemen. Nu dit niet is gebeurd mag de Herstelde Gemeente nog enige tijd (tot 1 oktober 2004) gebruik maken van het kerkgebouw.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ1607

Zie het origineel