Werkloosheid niet verder gestegen
In het tweede kwartaal van 2004 telde Nederland gemiddeld 486 duizend werklozen. Dit waren er 90 duizend meer dan in het tweede kwartaal van 2003. In het eerste kwartaal van 2004 was er nog een jaar-op-jaarstijging van 128 duizend. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
In het tweede kwartaal 2004 was gemiddeld 6,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde periode van vorig jaar was dit 5,3 procent.
Pas op de plaats drukt stijgingstempo
Seizoeninvloeden hebben in de periode april - juni 2004 per saldo nauwelijks effect op het niveau van de werkloosheid. Na correctie voor seizoeninvloeden komt de werkloze beroepsbevolking uit op 485 duizend. Dit cijfer is 10 duizend lager dan over de periode maart - mei 2004.
Over een langere periode bezien nam de werkloosheid het afgelopen halfjaar met gemiddeld 9 duizend per maand toe. Dit gemiddelde stijgingstempo lag enige tijd boven de 10 duizend per maand. Het stijgingstempo is dus afgenomen.
Stijging jeugdwerkloosheid minder sterk
In het tweede kwartaal van 2004 waren gemiddeld 126 duizend personen tussen de 15-24 jaar werkloos. Dit is een toename van 4 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal loopt de jeugdwerkloosheid gewoonlijk op, omdat schoolverlaters en vakantiewerkers zich op de arbeidsmarkt melden. De stijging is dit jaar relatief gering. In het tweede kwartaal van 2003 was de toename 22 duizend. In 2002 kwamen er 14 duizend jeugdige werklozen bij ten opzichte van het eerste kwartaal.
Technische toelichting
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.
De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week.
De cijfers over de werkzame en werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge.
De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Na afloop van het verslagjaar worden de cijfers op basis van geactualiseerde informatie aangepast.
Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar in de database StatLine op de website van het CBS: www.cbs.nl
Vandaag publiceert het Centrum voor werk en inkomen (CWI) cijfers over de niet-werkende werkzoekenden in de "Nieuwsflits arbeidsmarkt" op de CWI- website. Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroepsbevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij het CWI. Dit betreft vooral personen zonder recht op een uitkering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij het CWI die niet tot de werkloze beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer informatie over beide begrippen is te vinden in een gezamenlijk artikel van het CBS en het CWI.
PB04-111
15 juli 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht
CBS