European Commission

IP/04/915

Brussel, 14 juli 2004

Suiker: De Commissie stelt een meer op de markt, de consument en de handel gerichte regeling voor

De Europese Commissie heeft vandaag een ingrijpende wijziging van de Europese suikerregeling voorgesteld. Het huidige systeem lag zwaar onder vuur in verband met afleiding van middelen, belemmering van de concurrentie, benadeling van ontwikkelingslanden en onheuse behandeling van consumenten, belastingbetalers en het milieu. De Commissie stelt voor zowel de suikeruitvoer als de uitvoerrestituties aanzienlijk te verminderen, interventie af te schaffen, de EU-productie en de communautaire suikerprijs te verlagen, en de steun aan suikerbietentelers los te koppelen van de productie. De hervorming wordt ten uitvoer gelegd met ingang van juli 2005 Om alle betrokken partijen de gelegenheid te geven zich aan te passen, worden de wijzigingen ingevoerd over een periode van vier jaar. Gelet op de onzekerheden in de internationale context wordt de regeling in 2008 opnieuw bezien.

Volgens Franz Fischler, Commissaris belast met landbouw, biedt deze hervorming de communautaire suikersector en de ontwikkelingslanden een realistisch perspectief. Voorts komt er voor de consumenten een sterkere marktoriëntering en zullen de ontwikkelingslanden minder te maken krijgen met verstoringen van de handel.

Gevolgen van de hervorming

De hervorming zal ertoe leiden dat de suikerproductie in de EU kan blijven bestaan, op een duurzaam en concurrerend niveau. Dankzij de ontkoppelde inkomenssteun zullen de suikerbietentelers in de EU gedeeltelijk worden gecompenseerd voor het inkomensverlies, in de vorm van volledig losgekoppelde betalingen. Voor de consumenten en de suikerverwerkende industrie zijn er lagere prijzen. Deze hervorming is ook bedoeld om enkele milieuproblemen, die het gevolg zijn van de intensieve teelt, te verhelpen.

Werkgelegenheid

De bestaande suikerregeling biedt geen enkele garantie op het gebied van de werkgelegenheid. In de voorbij tien jaar zijn in de sector ongeveer 17.000 banen (inclusief banen in aanverwante sectoren) verloren gegaan. In 1990 waren er nog 240 suikerraffinaderijen in de EU, in 2001 nog 135, en deze tendens zet door.

De hervorming zal ook leiden tot herstructurering, met dit verschil dat de resterende productie concurrerend zal zijn en dat de werkgelegenheid duurzaam zal zijn. De hervorming wordt zo ten uitvoer gelegd dat de industrie alle tijd krijgt om zich aan te passen.

Om de sociale en economische gevolgen van de herstructurering op te vangen, stelt de Commissie een conversieregeling voor voor suikerverwerkende bedrijven die niet langer economisch leefbaar zijn.

De nieuwe lidstaten

Aangezien de nieuwe lidstaten reeds volledig konden profiteren van de bestaande suikerregeling, stelt de Commissie voor in een volledige compensatie te voorzien. Voor deze betalingen de financiële discipline van toepassing.

Actieprogramma voor de ACS-staten

De EU wil aan alle verplichtingen ten aanzien van de ACS-staten en India voldoen. Met de hervorming komt er een duidelijk perspectief, worden de invoerpreferenties gehandhaafd en behouden die landen een aantrekkelijke uitvoermarkt. De EU begint een dialoog met de betrokken landen op basis van een actieprogramma dat vóór eind 2004 moet worden ingediend om te bepalen welke maatregelen moeten worden getroffen op het gebied van handel en ontwikkeling. De Commissie stelt voor te voorzien in gebruiksklare programma's die de landen moeten helpen zich aan te passen aan de nieuwe marktvoorwaarden, het concurrentievermogen van de suikerproductie te verbeteren voor zover die productie nog leefbaar is, of diversificatie te stimuleren.

De 49 armste landen mogen hun suiker volledig heffingvrij naar de EU exporteren.

Belangrijkste wijzigingen
* Verlaging van de institutionele ondersteuningsprijs van 632 euro/t naar 421 euro/t in twee fasen, over drie jaar
* Vermindering van de minimumprijs voor suikerbieten van 43,6 euro/t naar 27,4 euro/t in twee fasen, over drie jaar
* Afschaffing van de openbare interventie die wordt vervangen door een regeling inzake particuliere opslag

* Verlaging van de EU-productiequota met 2,8 miljoen ton (van 17,4 naar 14,6 miljoen ton) over vier jaar

* Verlaging van de gesubsidieerde uitvoer met 2 miljoen ton (van 2,4 naar 0,4 miljoen ton)

* Nieuwe, losgekoppelde betalingen aan suikerbietentelers, als gedeeltelijke compensatie (60%) voor het inkomensverlies
* Tussen marktdeelnemers uit verschillende lidstaten overdraagbare quota

* Conversieregeling ten bedrage van 250 euro/t voor bedrijven die uit de sector stappen

De details van het voorstel zijn te raadplegen op de volgende website :

http://europa.eu.int/comm/agriculture/capreform/index_nl.htm

Zie ook: MEMO/04/177.