Time : 3:52:27 PM
Date : Wednesday, July 14, 2004
Sender Name: BIV-IPI

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) :eerlijke prijs voor eerlijke dienst

PERSBERICHT
14/07/04

BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS

N.a.v. het artikel in De Morgen van 14/07/04 "Onderzoek naar smeergeld verontrust vastgoedsector", wenst het BIV volgend bericht mede te delen.

BIV = Erkennings- en toezichthoudend instituut
Het BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS (BIV) werd in 1993 opgericht bij K.B. van 6/9/93 (B.S. 13.10.93) en is een beroepscorporatie van publiek recht. Dit Instituut, dat effectief van start ging op 1 maart 1995, kreeg de wettelijke opdracht mee om het beroep van vastgoedmakelaar te reguleren op basis van bij wetgeving vastgelegde bepalingen.
Concreet houdt dit in dat de wetgever heeft aangeduid welke personen met welk minimumdiploma (of minimumervaring) het beroep van vastgoedmakelaar mogen uitoefenen en de titel van vastgoedmakelaar mogen voeren.
Indien een persoon, in het statuut van zelfstandige, activiteiten wenst uit te oefenen van bemiddeling (makelaardij) en beheer (syndicus of rentmeester) en dit voor rekening van derden, dient deze te beschikken over een BIV-erkenning. Deze erkenning wordt verleend op basis van door de wetgeving opgelegde minimumvereisten.

Elke vastgoedmakelaar dient plichtenleer na te leven Eenmaal de persoon erkent dient deze de regels van het beroep na te leven zoals vastgelegd door de plichtenleer (K.B. 28/09/00, B.S. 21/11/00).

Deze plichtenleer stelt o.m. zeer duidelijk dat:
Art. 13. Het bedrag van het ereloon wordt schriftelijk vastgesteld tussen de partijen.
Het ereloon dient de rentabiliteit, de waardigheid en de onafhankelijke uitoefening van het beroep te verzekeren. Bij het bepalen van zijn ereloon houdt de vastgoedmakelaar rekening met de complexiteit van de opdracht, met zijn bijzondere kwalificaties en de algemene kosten eigen aan zijn activiteit. Abnormaal hoge of lage erelonen, zonder objectieve verantwoording en zonder voorafgaandelijk schriftelijk akkoord, zijn strijdig met de waardigheid van het beroep.
De vastgoedmakelaar mag geen enkele beloning of ander voordeel ontvangen met betrekking tot zijn opdrachten en buiten weten van zijn opdrachtgever.

Art. 39. De overeengekomen erelonen van de vastgoedmakelaar, syndicus, omvatten volgens de door algemene vergadering vastgelegde opdelingen en modaliteiten, alle opdrachten die de syndicus uit hoofde van zijn wettelijk mandaat moet uitvoeren.
Bijkomende opdrachten maken het voorwerp uit van een afzonderlijke overeenkomst.
Elke andere vergoeding, onder welke vorm ook, is verboden.

Art. 43. Mits naleving van artikel 13, laatste lid, maken leveringen en werken altijd het voorwerp uit van bestellingen door de vastgoedmakelaar, syndicus, namens en voor rekening van de vereniging van mede-eigenaars.
Belangrijke leveringen en werken maken het voorwerp uit van schriftelijke bestellingen.
Elke rechtstreekse of onrechtstreekse band tussen de vastgoedmakelaar, syndicus, en de leveranciers wordt voorafgaandelijk ter kennis gebracht van de algemene vergadering, behoudens hoogdringendheid. In dit laatste geval zal de algemene vergadering hiervan later worden geïnformeerd.

"Onderzoek naar smeergeld verontrust vastgoedsector", of een storm in een glas water?
In het artikel in DM van 14/07/04 wordt gesuggereerd dat het bijna courante praktijk zou zijn dat syndici, naast hun vergoeding voor de gepresteerde diensten aan de mede-eigenaars, ook nog illegale commissies zouden innen.
Dat dergelijke praktijken wellicht bestaan kan niet worden ontkend. De Uitvoerende Kamer van het BIV, een tuchtorgaan dat sanctionerend optreedt tegen vastgoedmakelaars die de plichtenleer overtreden, heeft reeds in het verleden sancties opgelegd aan syndici die zich aan deze praktijken bezondigen. Elke klacht terzake werd en wordt grondig onderzocht door dit tuchtcollege.
Echter: daaruit afleiden dat dit courante praktijken zijn binnen de sector is meer dan de waarheid geweld aandoen. Het beperkte aantal klachten (iedereen kan een klacht indienen bij het BIV inzake onprofessioneel gedrag van de vastgoedmakelaar) dwingt er ons toe te zeggen dat dit eerder uitzonderingen zijn en zeker geen vaste praktijk. De melding in DM lijkt ons dan ook eerder "een storm in een glas water".

Uit het geciteerde voorval in De Morgen en uit de uitspraken van de BIV-tuchtrechtbank kan zeker worden afgeleid dat er wanpraktijken kunnen bestaan; deze worden door de Kamers van het BIV, indien zij hiervan in kennis worden gesteld, steeds correct afgehandeld. De consument én de sector zelf beschikt evenwel over de nodige rechtsmiddelen om wanpraktijken te melden en te laten sanctioneren op basis van de plichtenleer.
Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid van de vastgoedmakelaars (makelaars, rentmeesters, syndici) werken volgens de regels van het beroep.

Een eerlijke prijs voor een eerlijke dienstverlening België telt op de dag van vandaag 8.236 vastgoedmakelaars. Al deze personen zijn gehouden aan de eerlijke beoefening van het beroep wat inhoudt het naleven van de opgelegde plichtenleer.
Hun taken zijn veelvoudig en de "spelregels" die ze moeten naleven liggen duidelijk vast. Voor het uitoefenen van hun dienstverlening dienen zij aan de consument een eerlijke prijs te verrekenen. De tarieven van de erelonen zijn niet vast omdat zowel de Belgische als de Europese wetgeving dit niet toelaat. Dit houdt in dat de tarieven worden opgemaakt in functie van de dienstverlening in overleg met de mede-eigenaars. De plichtenleer stipuleert wel zeer duidelijk dat abnormaal hoge of lage erelonen, zonder objectieve verantwoording en zonder voorafgaandelijk schriftelijk akkoord, strijdig zijn met de waardigheid van het beroep (artikel 13, voorlaatste alinea).

Bepaalde vastgoedmakelaars zijn bereid onder dergelijke "redelijke" prijs te duiken, gezien de harde concurrentie in de sector. Dit is niet verboden tenzij dit gepaard zou gaan met een aanvulling van hun ereloon met enig ander voordeel of beloning, zoals bijvoorbeeld: "illegale commissies" of "commissies" tout court (artikel 13, laatste alinea).

Klachtneerlegging bij BIV

Het BIV kan optreden tegen inbreuken op de plichtenleer indien het hiervan op de hoogte wordt gesteld. Iedereen (de consument, de cliënt, derden, de collega-vastgoedmakelaar,...) die weet heeft van enige overtreding vanwege een vastgoedmakelaar, kan steeds een klacht neerleggen.

Voor meer info inzake het BIV en de plichtenleer kan steeds de BIV-website worden geconsulteerd www.biv.be

Info:
Willy Coninx, 02/505.38.50
BIV
Luxemburgstraat 16B
1000 Brussel
T: 02/505.38.50 - F: 02/503.42.23 - www.biv.be -
pr@biv.be

URL: http://www.biv.be