Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
13 juli 2004

Revolutionaire verfijning van onderzoek naar veranderingen in eiwitten

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een methode ontwikkeld, waarmee vele malen beter bestudeerd kan worden hoe functionele eiwitten met elkaar 'communiceren'. Deze processen, die ook wel signaal-transductie processen worden genoemd, vinden veelal plaats via fosforylerings-reacties. Kleine afwijkingen in de fosforylering-patronen van eiwitten zijn gerelateerd aan ziektes als kanker en Alzheimer. Het is daarom van belang om fosforylerings-processen nauwkeurig in kaart te brengen.

Nieuwe onderzoeksmethode
De nieuwe methode bestaat uit het zeer specifiek verrijken van fosfor-eiwitten, uit de complexe soep van alle eiwitten aanwezig in een cel of weefsel. De onderzoekers gebruikten daarvoor een filter gemaakt van titanium oxide nanomaterialen en ontwikkelden zo een methode die minstens twee maal zo gevoelig is als eerdere gebruikte methoden en die het mogelijk maakt 0.00000001 gram eiwit te analyseren. Ook de gebruikersvriendelijkheid en robuustheid van de methode is aanzienlijk verbeterd. Drs. Martijn Pinkse, een van de onderzoekers, publiceert in de Analytical Chemistry van 15 juli 2004 de onderzoeksresultaten; het artikel is te lezen via de link http://pubs3.acs.org/acs/journals/doilookup?in_doi=10.1021/ac0498617

Netherlands Proteomics Centre
De afdeling Biomoleculaire Massaspectrometrie van de Universiteit Utrecht onder leiding van prof. dr. Albert Heck heeft in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Spark Holland en het Japanse bedrijf GL Sciences de nieuwe methode ontwikkeld. Dit project is een van de eerste resultaten van het Netherlands Proteomics Centre (NPC), waar de groep Heck en Spark Holland in participeren. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.netherlandsproteomicscentre.nl.

Nadere informatie
Silvie Hermsen, Communicatie NPC, telefoon (030) 2534564, e-mail s.hermsen@pharm.uu.nl.