Fortis Bank

Fortis Business Barometer: groeiend optimisme onder Europese ondernemers

Economische recessie leidt tot zorg over EU-uitbreiding

Ondernemers in Europa verwachten dat in de komende twaalf maanden het economisch klimaat verder zal verbeteren. Poolse ondernemers zijn het meest optimistisch: 87% verwacht dat het economisch klimaat in dezelfde periode 'beter' tot 'aanzienlijk beter' zal zijn, vergeleken met 51% gemiddeld. Dit blijkt uit de jaarlijkse Business Barometer van Fortis Bank, een enquête naar het economisch sentiment onder middelgrote en grote zakelijke klanten in Europa. In dit tweede jaar dat de enquête plaatsvond is het aantal respondenten gestegen van 250 tot circa 1500 en is het aantal landen uitgebreid van 5 naar 10: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, Spanje en Portugal.

Het huidige economisch klimaat wordt in het algemeen gevoeld als stabiel ten opzichte van drie maanden geleden (60%), maar is duidelijk verbeterd vergeleken met medio 2003 (51%). Poolse ondernemers zijn het meest optimistisch: 87% vindt het huidige economisch klimaat beter tot aanzienlijk beter dan twaalf maanden geleden en een zelfde percentage verwacht een verdere verbetering van het economisch klimaat in de komende twaalf maanden.

Portugese ondernemers zijn minder positief: 50% vindt het huidige economisch klimaat slechter dan een jaar geleden en 26% verwacht dat dit zich in de komende drie maanden ongunstig zal ontwikkelen. Tot op heden was binnen de EU Portugal het sterkst afhankelijk van subsidies. Een mogelijke verklaring voor de minder positieve houding van de Portugese ondernemers is dat zij in de toekomst verwachten minder subsidies te ontvangen.

"De algehele trend is positief", aldus Freddy Van den Spiegel, chief economist van Fortis Bank. "Europa komt uit een economisch onstabiele periode waarin het vertrouwen laag was. Het lijkt erop dat het ondernemersenthousiasme zich heeft hersteld. Opvallend is dat ondernemers uit de landen die het minst zijn getroffen gedurende de voorbije economisch ongunstige periode, de uitbreiding van de EU positief inschatten. Terwijl ondernemers uit de meest getroffen landen veel eerder pessimistisch zijn omtrent deze uitbreiding. Ondernemers worden geleidelijk aan geconfronteerd met een globalisering van de economie en de consequenties hiervan voor wet- en regelgeving en hun eigen business. Het belang van grensoverschrijdende financiële oplossingen neemt dan ook toe."

EU-uitbreiding
Waar de uitbreiding van de Europese Unie bij een nieuwe lidstaat zoals Polen leidt tot hoge verwachtingen (93% verwacht een positief tot zeer positief effect binnen vijf jaar), blijkt diezelfde uitbreiding een zorg te zijn voor een oudere lidstaat zoals Duitsland.

Sterk getroffen door de eerdere economische recessie, blijken Duitse ondernemers het meest bevreesd voor een verplaatsing van de productie naar de nieuwe lidstaten: 26% verwacht dat de uitbreiding van de EU een negatief tot zeer negatief effect zal hebben op hun onderneming, ten opzichte van 11% gemiddeld.

Luxemburgse ondernemers koesteren hoge verwachtingen ten aanzien van de EU-uitbreiding: 82% verwacht een positief effect binnen vijf jaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Luxemburg, als bank- en verzekeringsland, met de uitbreiding haar afzetmarkt sterk ziet groeien. De meeste ondernemers in Europa (60%) verwachten dat zij pas op de middellange termijn (vijf jaar) zullen profiteren van de uitbreiding van de EU. Dankzij een toename van de levensstandaard van de bevolking zullen de nieuwe lidstaten op de lange termijn een interessante markt worden voor de 'oude' economieën.

Euro
De stijgende koers van de euro baart met name ondernemers in Italië (44%) en Portugal (47%) zorgen. Poolse ondernemers zijn het meest bezorgd: 53% verwacht dat deze een negatief tot zeer negatief effect zal hebben op hun activiteiten, vergeleken met 31% gemiddeld. Veertig procent van de ondernemers in Europa verwacht geen invloed van de sterke euro op de eigen activiteiten. Spaanse ondernemers zijn het meest optimistisch: 42% verwacht een positief tot zeer positief effect van de sterke euro, vergeleken met 30% gemiddeld.

Een meerderheid van de ondernemers in Europa (53%) behoudt het huidige investeringsniveau in de komende drie maanden, maar zal dit verhogen in de komende twaalf maanden (49%). Poolse ondernemers zijn opnieuw positiever: 85% verwacht dat de investeringen binnen een jaar (aanzienlijk) zullen toenemen. Portugese ondernemers zijn wederom minder optimistisch: 35% verwacht dat de investeringen in de komende drie maanden zullen afnemen, vergeleken met 20% gemiddeld.

Dankzij de positieve economische situatie en het geloof in een wereldwijd economisch herstel verwacht 44% van de ondernemers in Europa een winststijging van 10% of meer over het lopende boekjaar, vergeleken met het jaar daarvoor. Portugese en Luxemburgse ondernemers zijn somberder: respectievelijk 47% en 26% verwacht een winstdaling van 10% of meer, vergeleken met 8% gemiddeld.

Fortis Business Barometer peilde het economisch sentiment onder middelgrote tot grote ondernemingen in juni jongstleden, tijdens Fortis Bank's jaarlijkse dag voor klanten in 100 business centers in Europa.

Fortis Bank maakt deel uit van Fortis, een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 23,6 miljard (30/06/2004) en circa 53.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:

Brussel:

32 (0) 2 565 35 84
Utrecht:
31 (0) 30 257 65 49
Investor Relations:

Brussel:
32 (0) 2 510 52 28
Utrecht:
31 (0) 30 257 65 46