Productschap Margarine
08.07.2004
Onderzoek Voedingscentrum: weinig kennis over vetten
De consument weet nog steeds niet goed het verschil tussen verzadigd
en onverzadigd vet. Dit blijkt uit recent onderzoek van het
Voedingscentrum.
Consumenten zijn wel in staat om een aantal concrete producten te
beoordelen op de hoeveelheid vet die er in zit, maar hebben meestal
geen kennis over de aard van de vetten, aldus projectleider Floortje
Sijpestein van het Voedingscentrum.
In het najaar van 2003 heeft het Voe.dings.centrum onderzocht hoe het
staat met het kennisniveau, de attitude en het gedrag van consumenten
ten opzichte van vetten.
Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid op de hoogte is van het
bestaan van verschillende soorten vet, en spontaan de termen verzadigd
vet en onverzadigd vet weet te noemen. Degene die bekend zijn met
verzadigde en onverzadigde vetten, kunnen niet goed aangeven wat het
verschil is. Ruim een kwart weet het juiste verschil te noemen en ruim
een derde weet het verschil helemaal niet. Van transvetten heeft maar
liefst 93% van de consumenten nog nooit gehoord. Wordt de vraag
specifieker gesteld, namelijk welk vet het gezonde vet is, dan weet
gemiddeld 64 procent dit juist te beantwoorden.
Tweederde van de consumenten vindt het belangrijk om op vetten in de
voeding te letten. Respondenten in de leeftijd van 18-24 jaar doen dat
vooral door de hoe.veelheid vet te minderen (63 procent), terwijl de
respondenten ouder dan 25 jaar voor het merendeel aangeven zowel op de
soort vet als de hoeveelheid vet te letten. Binnen de groep van
respondenten die het belangrijk vinden om op vetten te letten, is de
informatiebehoefte groot: 65 procent heeft behoefte aan meer
informatie over voeding en vetten en 88 procent leest regelmatig de
voedings.waarden op de verpakking.
Reden te meer voor het Voorlichtingsbureau MVO om door te gaan met
educatie- en voorlichtingsactiviteiten die gericht zijn op het
onderscheid maken tussen producten met veel onverzadigde vetten en
producten met veel (verborgen) verzadigde vetten.