Gemeente Heerlen

8 juli 2004

Subsidie voor Heerlense waterprojecten

De gemeente Heerlen krijgt 3 miljoen euro rijkssubsidie voor het uitvoeren van duurzame waterprojecten. Het gaat om in totaal 15 verschillende projecten waarbij, door het toepassen van duurzame watersystemen, de regionale wateroverlast wordt bestreden. De uitvoering van de projecten moet in de periode van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2007 zijn afgerond.

De extreme weersomstandigheden van de jaren negentig zijn naar verwachting geen incidenten, maar eerder voorbodes van wat nog komen gaat. Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt; de bodem daalt. En de verstedelijking vergroot de invloed van de klimaatveranderingen. Daarom is het noodzakelijk maatregelen te nemen.

Het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben dit probleem erkend en onderling een Nationaal Bestuursakkoord Water getekend waarin maatregelen staan vermeld om het watersysteem in te richten op de toekomst. Bovengenoemde factoren hebben het Ministerie van Verkeer en Waterstaat doen besluiten om voor het bevorderen van een snelle start van projecten ter bestrijding van regionale wateroverlast of ter voorkoming van regionale wateroverlast tijdelijk eenmalig een bedrag van 97 miljoen ter beschikking te stellen. Van de in totaal 130 aanvragen voor subsidie bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn zesenzestig uitvoeringsplannen goedgekeurd. De gemeente Heerlen is een van de 45 gemeenten die in aanmerking is gekomen voor deze subsidie. Verder krijgen 21 waterschappen subsidie.

Principes
Uitgangspunt bij de projecten is dat we wateroverlast in de eerste plaats willen voorkomen door regenwater zoveel mogelijk in de bodem te laten infiltreren op de plek waar die valt. Pas waar dat niet kan gaan we het regenwater afvoeren. Om de pieken van het water bij forse regenbuien te kunnen verwerken worden er bergingen gemaakt. Hier wordt het water tijdelijk opgevangen. Later wordt dit water dan alsnog in de bodem geïnfiltreerd, of als dat niet kan afgevoerd. Door het gebruik van deze bergingen kan overstroming van beken in de meeste gevallen voorkomen worden.

Heerlense projecten
Heerlen krijgt subsidie voor 15 projecten. Met behulp van dit geld wordt er bij de renovatie van de Schelsberg/Bokstraat bijvoorbeeld een dubbele riolering gelegd, zodat het vuile rioleringswater en het regenwater apart gehouden kunnen worden. Voor het regenwater komt er een bezinkvijver en een infiltratieberging. In de Maria Christinawijk gaan we gebruik maken van het aanwezige zilverzand onder de wijk. Hierdoor kan regenwater gemakkelijk geïnfiltreerd worden in de bodem. En ook bij de rioolrenovatie in Molenberg wordt een gescheiden riool aangelegd.

Gemeente Heerlen
Afdeling communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 712
r.pisters@heerlen.nl


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s


---- --