Gemeente Dalfsen

08-07-2004

Ankummerdijk afgesloten

Uit verschillende tellingen en onderzoeken is gebleken dat een groot percentage van het verkeer op de Ankummerdijk doorgaand (sluip)verkeer is. Het (sluip)verkeer op de Ankummerdijk wordt door aanwonenden en fietsers als hinderlijk ervaren. De hoeveelheid en de hoge snelheden van het verkeer zorgen voor geluidsoverlast, verkeersonveiligheid en kapot gereden bermen. Om de problemen te beperken is vorig jaar een bijeenkomst gehouden met aanwonenden van de Ankummerdijk, Plaatselijk Belang Ankum, de politie en medewerkers van de gemeente. Tijdens deze bijeenkomst is een stappenplan afgesproken. De eerste stap betrof het beperken van de problemen door het plaatsen van verwijsborden, het instellen van een maximumsnelheid van 60 km/uur en het uitdelen van route-informatie aan het doorgaande verkeer. Deze acties zijn ondertussen uitgevoerd. Uit tellingen is gebleken dat de acties geen grote afname van het verkeer tot gevolg hebben gehad. Er is slechts sprake van een lichte afname van het verkeer en de snelheid van het verkeer is ook nauwelijks afgenomen.

Gezien deze magere resultaten wordt zoals afgesproken overgegaan op de tweede stap van het stappenplan, het instellen van een inrijdverbod voor gemotoriseerd verkeer op meer dan twee wielen uitgezonderd bestemmingsverkeer. De verwachting is dat door het weren van het doorgaande verkeer de problemen drastisch verminderen. De geslotenverklaring (inrijdverbod) voor gemotoriseerd verkeer op meer dan twee wielen zal gelden voor de wegvakken van de Ankummerdijk gelegen tussen de parallelweg van de Hessenweg en De Brandt en tussen De Hooislagen en het Westeinde. De geslotenverklaring geldt zoals aangegeven niet voor bestemmingsverkeer. Bestemmingsverkeer is in dit geval het verkeer dat een herkomst of een bestemming heeft in het gebied gelegen tussen het Westeinde, de Dedemsweg, de Hessenweg en de gemeentegrens met Zwolle.

Het instellen van een geslotenverklaring (inrijdverbod) betreft in eerste instantie een tijdelijke maatregel. Gedurende een periode van 5 maanden wordt gekeken naar de positieve en mogelijk ongewenste (neven)effecten. Als na de proefperiode van 5 maanden de effecten als overwegend positief worden beoordeeld dan wordt de tijdelijke maatregel omgezet in een definitieve. Als blijkt dat de effecten tegenvallen of dat de hoeveelheid verkeer al weer een stijgende trend vertoont dan wordt overgegaan op stap 3 uit het stappenplan. In overleg met de gemeente Zwolle, aanwonenden van de Ankummerdijk en belanghebbenden wordt dan bekeken wat de mogelijkheden zijn van een fysieke afsluiting van de Ankummerdijk en/of Nieuwendijk.

Voor het instellen van een geslotenverklaring dient een verkeersbesluit te worden genomen waartegen formeel bezwaar kan worden aangetekend. Het verkeersbesluit wordt binnenkort gepubliceerd in KERNpunten.

Indien u vragen heeft over de plannen of indien u wilt reageren dan kunt u contact opnemen met Erik Wietses van de gemeente Dalfsen, telnr.: (0529) 43 89 01 of per e-mail: e.wietses@dalfsen.nl.