Nederlands Uitgeversverbond

Nieuwe regels thuiskopie nu ook van belang voor uitgevers

Op grond van de herziene Auteurswet (waarover veel meer elders in dit nummer) mag straks ook van geschriften of elektronische uitgeefproducten een privé-kopie worden gemaakt in ruil voor een billijke vergoeding. Die vergoeding is verdisconteerd in de prijs van de drager, bijvoorbeeld blanco, audio- en videobanden en ook digitale dragers zoals de cd-rom. Uitgevers gaan straks dus meedelen in de opbrengst uit de zogenaamde thuiskopieheffing die wordt geïncasseerd door de Stichting Thuiskopie (net zoals de Stichtingen Reprorecht en Leenrecht daartoe exclusief aangewezen door de wetgever) bij de fabrikanten en importeurs van die dragers, die namelijk tot die afdracht zijn verplicht. Reden om in Copyright Notice voortaan ook de ontwikkelingen op het terrein van de thuiskopie voor u te volgen.

Bij wet van 13 mei 2004 tot aanvulling van de Auteurswet 1912 is de zogenaamde verlengde aansprakelijkheid voor verkopers ingevoerd. Gebleken is dat de heffing in toenemende mate niet betaald wordt. Blanco dragers worden bijvoorbeeld ingevoerd door anderen dan de reguliere importeur, waarbij geen opgave aan de incasso-organisatie is gedaan. Digitale dragers, met name blanco cd-rom's, worden verkocht op PC-beurzen door ondernemingen die moeilijk traceerbaar zijn, zodat niet goed gecontroleerd kan worden of zij als importeur voldaan hebben aan de thuiskopievergoeding. Verder komt fictieve export voor. Hierbij meldt de betalingsplichtige aan de incasso-organisatie dat de voorwerpen naar het buitenland zijn verkocht en vraagt terugbetaling van de vergoeding. De voorwerpen zijn echter niet daadwerkelijk uitgevoerd, maar blijven in Nederland, en worden daar aan het publiek verkocht.

Met de vorige wettelijke regeling had de Stichting Thuiskopie, wanneer zij tot de conclusie kwam dat waarschijnlijk geen vergoeding is betaald voor blanco beeld- en geluiddragers, onvoldoende mogelijkheden om dit te kunnen vaststellen en dan alsnog tot incasso van de vergoeding te komen. Met de verkoper had zij immers geen relatie, dus hoefde deze ook geen informatie te verschaffen over de herkomst van zijn waren. Daarom regelt de herziene wet dat in die gevallen, waarin de verkoper niet kan aantonen dat de vergoeding door de fabrikant of importeur is betaald en ook uit zijn administratie niet blijkt wie de fabrikant of importeur is, de verkoper verplicht is tot betaling van de vergoeding. De betalingsverplichting van de verkoper is subsidiair. Primair blijft de betalingsverplichting rusten op de fabrikant of importeur.
Net zoals bij het leenrecht wordt de hoogte van de heffing overeengekomen in een onderhandelingsstichting, bestuurd door vertegenwoordigers van de Stichting Thuiskopie enerzijds en vertegenwoordigers van de producenten en importeurs van dragers anderzijds. Ook deze onderhandelingsstichting staat onder voorzitterschap van een door de wetgever aangewezen neutrale voorzitter met een beslissende stem als het bestuur er niet uitkomt. De voorzitter van deze onderhandelingsstichting is een oude bekende van het NUV, professor Vonhoff.

De vergoeding voor auteurs en aanverwante rechthebbenden wegens het thuiskopiëren van hun producten op blanco dragers is onlangs uitgebreid met een vergoeding op blanco HI MDs. Dat is een nieuw soort Minidisc van vooralsnog 1 Gigabyte voor een HI MD walkman waarop muziek, data en video kan worden vastgelegd. De vergoeding bedraagt
1,10 per drager per 1 Gigabyte. De regeling gaat in op 1 juli 2004.

De bestaande vergoeding voor andere digitale blanco dragers en analoge blanco dragers is ongewijzigd en bedraagt tot en met 31 december 2004:


* audio analoge blanco band 0,23 per uur;
* video analoge blanco band 0,33 per uur;
* digitale blanco minidisk 0,32 per uur;

* digitale blanco audio cd-r/rw: 0,42 per uur;
* digitale blanco data cd-r/rw: 0,14 per schijfje;
* blanco dvd-r/rw: 1,00 per 4,7 gigabyte (voor een kleinere/grotere opslagcapaciteit geldt een proportionele vergoeding).