EERSTE KAMER

Eerste Kamer dwingt latere afschaffing van de WAZ af

Onder druk van vrijwel alle fracties in de Eerste Kamer heeft de regering de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) uitgesteld tot 1 augustus. Aanvankelijk zou de WAZ per 1 juli verdwijnen. De regering vindt dat zelfstandigen niet langer verplicht tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd dienen te zijn. In plaats daarvan kunnen ondernemers zich bij particuliere maatschappijen verzekeren. De verplichting om WAZ-premie te betalen is al per 1 januari 2004 vervallen.
Verzekeringsmaatschappijen zijn al met advertentiecampagnes bezig om zelfstandigen over te halen zich particulier te verzekeren. De Eerste Kamer meende evenwel dat zelfstandigen langer de tijd moeten krijgen om over te stappen op een particuliere verzekering. Het argument van minister De Geus (sociale zaken, CDA) dat de dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering ingaat op het moment dat de aanvrage bij een verzekeringsmaatschappij binnenkomt was voor de Kamer niet voldoende. Mevrouw Van Leeuwen (CDA) maakte zich tot tolk van de opvatting dat een langere overgangsperiode nodig is. 'Nu zou men, pats boem, van de ene dag op de andere niet meer verzekerd zijn en eigenlijk geen tijd hebben om een zo goedkoop mogelijk alternatief te zoeken', betoogde mevrouw Van Leeuwen.
Na een schorsing kwam als compromis uit te bus dat de regering de afschaffing van de WAZ verschuift tot 1 augustus 2004. Minister De Geus zei de extra tijd te willen gebruiken om de voorlichting aan zelfstandigen over de nieuwe mogelijkheden voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te maximaliseren. In totaal gaat het om ongeveer 850.000 zelfstandige ondernemers die nu via de WAZ verplicht verzekerd zijn. De fracties van PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen afschaffing van de WAZ, omdat de alternatieve verzekeringen die particuliere maatschappijen aanbieden een slechtere dekking bieden. Een opvallend punt is het ontbreken van een uitkering bij zwangerschap voor vrouwelijke ondernemers die nu wel in de WAZ zit. Minister De Geus wees een speciale verantwoordelijkheid voor de overheid op dit punt af. De Geus: 'Zwangerschap is een verantwoordelijkheid van beide ouders. Een kind krijgen doe je niet alleen. Wij willen dan ook als overheid niet dat risico geheel wegnemen'.

Voorlichting Eerste Kamer

070-3129355


06 jul 04 13:52