ANWB: EU-regels zwemwaterkwaliteit teleurstellend
De ANWB is uitermate teleurgesteld over de moeizaam bereikte overeenstemming van de milieuministers over de nieuwe Europese zwemwaterrichtlijn. De normen zijn amper beter geworden dan de die van de richtlijn van 1976. Het jaar van invoering (2015) stimuleert geen enkel land zwemmers op officiële zwemwaterlocaties te beschermen. De ANWB zal bij het Europees Parlement aandringen om het compromis kritisch te bezien en in tweede lezing de EU-zwemwaterkwaliteitsrichtlijn aan te passen.
De huidige zwemwaterregels dateren van 1976 en zijn volledig achterhaald. Het RIVM stelde onlangs vast dat de afgelopen jaren de geregisteerde zwemwatergerelateerde ziekten (maagdarminfecties, ademhalingstoornissen, huidirritaties en oog-, oor- en keel ontstekingen) met een factor drie zijn toegenomen. Naar aanleiding van onderzoek de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad concludeerde de Europese Commissie al in 2000 dat de huidige regels verre van toereikend zijn en drastisch moeten worden herzien. De Europese milieuministers zijn hieraan volledig voorbij gegaan.
De lidstaten krijgen nu de mogelijkheid saneringsmaatregelen voor structurele verbetering van de zwemwaterkwaliteit uit te stellen of in een zeer traag tempo te realiseren.
De ANWB meent dat ons land met zijn aantrekkelijkheid voor de watertoerist voorop zou moeten lopen in de verbetering van de waterkwaliteit.
In Nederland lijkt het er op dat de minister kiest voor de goedkope en makkelijke weg door het sluiten van zwemwaterlocaties zoals aan het IJsselmeer en de Randmeren. Daarmee het pleidooi van de ANWB negerend om de vele riooloverstorten te saneren en de capaciteit en de kwaliteit van de werking van rioolwaterzuiveringsinstallaties te verbeteren. Ook de druk om overbemesting en ongewenste lozingen van de (plezier)vaartuigen terug te dringen valt met een dergelijke handelwijze weg.
Noot voor de redactie
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB