Persbericht
5 juli 2004
Dekker en Ross maken afspraken over toegankelijke woningen voor ouderen
Eind 2009 moeten er 255.000 volledig toegankelijke woningen meer beschikbaar zijn dan in 2002 om ouderen en mensen met een beperking langer zelfstandig te kunnen laten wonen. Om dat te realiseren zullen minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afspraken met gemeenten en woningbouwcorporaties maken. Dat is de kern van het Actieplan wonen met zorg en welzijn dat zij vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Minister Dekker maakt deze zomer afspraken met gemeenten, regio s en provincies over de woningproductie voor de periode 2005 tot 2009. Zij gaat daarbij nadrukkelijk aandacht vragen voor het realiseren van voldoende toegankelijke woningen voor ouderen. Die kunnen gerealiseerd worden als er meer nieuwbouwwoningen worden gebouwd en bij de aanpak van oude stadswijken.
Om voor geld uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) in aanmerking te komen moeten gemeenten in hun plannen voor de aanpak van oude wijken aangeven hoeveel goed toegankelijke woningen voor ouderen zij daarbij realiseren. In de Nota Ruimte krijgen voorts gemeenten de mogelijkheid voor eigen inwoners te bouwen. Zodoende krijgen zij ook meer mogelijkheden te bouwen voor ouderen en mensen met een beperking.
Minister Dekker overweegt om bij de herziening van de huisvestingswet de voorrangspositie van ouderen bij de woonruimteverdeling aan te scherpen. Nu kunnen gemeenten alleen vastleggen hoe zij woningen aan bepaalde doelgroepen, zoals ouderen, toewijzen. De woningbouwcorporaties hebben in het 15 april jl. gesloten convenant over het huurbeleid aangegeven dat zij zich zullen inzetten om meer goed toegankelijke woningen te realiseren.
Staatssecretaris Ross-Van Dorp werkt samen met gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties aan het terugdringen van wachtlijsten én aan het realiseren van voldoende woon-zorgcentra en dienstverlening voor de verdere toekomst. Vorig jaar zijn vijf pilots gestart om voldoende capaciteit voor wonen, verblijf, zorg en diensten te realiseren in een regio. De tweede helft van dit jaar gaat VWS de kennis die is opgedaan bij de pilots aan alle regio s beschikbaar stellen.
Ook een aantal brancheorganisaties op het terrein van wonen, zorg een welzijn, dragen hun steentje bij om de opgave te helpen realiseren. Het gaat daarbij ondermeer om informatieverstrekking over regelgeving en goede voorbeelden, het beschikbaar stellen van instrumenten en mogelijkheden tot beïnvloeding van de lokale politiek.
De ministeries van VROM en VWS gaan het actieplan jaarlijks actualiseren. Zij zien daarvoor toe op de ontwikkeling van het aanbod van goed toegankelijke woningen, verzorgd wonen en het inlopen van het tekort. De provincies houden de ontwikkelingen bij van de voorbereidende en uitvoerende fase. Ook is het streven inzicht te krijgen in de toename van goed toegankelijke woningen in de dertig steden waarop het Grote Stedenbeleid van toepassing is.
Dowload de brief aan de Tweede Kamer met Actieplan (Word, 140 KB)
Download het rapport 'Met zorg gekozen', woonvoorkeuren en woningmarktgedrag
van ouderen en mensen met lichamelijke beperkingen (pdf, 630 KB)
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18172 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer