NVM

Prijzen grondmarkt licht gedaald

PERSBERICHT

Aan de economische redacties en vakpers

Van de vakgroep Agrarisch Onroerend Goed van de Nederlandse
Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen NVM

Datum Nieuwegein, donderdag juli 2004

NVM Agrarisch Onroerend Goed:
prijzen grondmarkt in eerste halfjaar 2004 licht gedaald

De gerealiseerde (landbouw)grondprijzen zijn in vergelijking met 2003 het eerste halfjaar van 2004 met 5 procent gedaald tot 27.696 euro per hectare. In het eerste halfjaar van 2003 was de gemiddelde prijs per hectare landbouwgrond nog iets onder het huidige niveau van dit jaar (27.340 euro per hectare). Volgens NVM Agrarisch Onroerend Goed is de huidige situatie toe te schrijven aan de economische teruggang en de verminderde vraag naar landbouwgrond. De factor ligging blijft een grote rol spelen bij de verkoop van grond. Courante gronden gaan nog snel van de hand. Minder goed gelegen gronden worden niet verkocht, maar vastgehouden. Men wacht op betere tijden.

Melk
De prijs voor melkquotum is het afgelopen halfjaar vrij stabiel geweest. Nadat eind december 2003 voor melkquotum 47 eurocent per procent vet werd betaald, opende het jaar met een melkprijs rond de 40 eurocent. Door het verschil tussen wat de kopers wilden betalen en de vraagprijs van aanbieders van melkquotum, daalde zowel het aantal tot stand gekomen transacties evenals de prijs voor melkquotum. Eind april, begin mei begonnen kopers toch flink in te kopen en kwam de prijs weer boven de 40 eurocent uit. In juni 2004 lijkt de prijs voor melkquotum zich rond de 40 eurocent per procent vet (40 euro per kilogram vet) te stabiliseren. Vooralsnog lijkt de invloed van het afschaffen van het structureel verleasen (ook na uitspraak van de rechter) weinig invloed te hebben op de quotumprijs. NVM Agrarisch Onroerend Goed heeft de indruk dat er grotere parijen worden verkocht en dat er minder transacties zijn.

Bedrijven
Het aantal verkochte bedrijven is over het eerste halfjaar 2004 gestegen. Deze stijging is toe te schrijven aan het feit dat een groot aantal bedrijven meer vertrouwen heeft en er daarom meer bereidheid is om te investeren. Zo blijkt dat de sector akkerbouw een goed jaar heeft gedraaid.

Pluimvee- en varkenshouderij
Er zijn veel bedrijven gestopt en er zijn bijna geen nieuwkomers. NVM Agrarisch Onroerend Goed constateert dat er meer vraag is naar varkensrechten en dat de schaalvergroting verder doorgaat.

Glastuinbouw
De vraag naar bouwplekken neemt toe. Door de aanwijzing van greenports in de Nota Ruimte vindt er sanering en hervestiging van tuinbedrijven plaats. De al bestaande tendens van schaalvergroting zet zich sterk door in de sector.

Woonboerderijen
Het aantal verkochte woonboerderijen neemt de afgelopen kwartalen licht af, terwijl de prijs op niveau blijft. De mediane looptijd is wel flink hoger dan een jaar geleden. Na een top eind 2003, daalt het verschil tussen vraag- en verkoopprijs in de eerste helft van dit jaar. NVM Agrarisch Onroerend Goed maakt zich zorgen over de noodzakelijke wijziging van agrarische naar woonboerderijen. Voor andere belemmerde factoren zoals bijvoorbeeld stankcirkels worden nu nog geen oplossing geboden. Op dit moment wordt het gewijzigde gebruik door verschillende gemeenten nog gedoogd, maar als zij het bestemmingsplan handhaven, ontstaan er problemen. Dit is een groot punt van aandacht bij de vakgroep. NVM Agrarisch Onroerend Goed gaat hier verder op in in haar Visienota .Herbestemming Buitengebied. en bespreekt dit thans met provinciale en gemeentelijke overheden.

Kwalitatieve trends

Visienota Herbestemming Buitengebied
De vakgroep Agrarisch Onroerend Goed heeft in het voorjaar van 2004 een onderzoek laten uitvoeren naar de problematiek rond de herbestemming van het buitengebied in Nederland. Volgens de vakgroep is het van het grootste belang dat de ontwikkelingen op een goede manier gestuurd worden, omdat er anders geen buitengebied meer overblijft. In de gelijknamige Visienota geeft NVM AOG aan dat maatwerk mogelijk moet zijn om de gewenste kwaliteitsverbetering van het buitengebeid tot stand te brengen. Al jaren is er door vele partijen en de politiek over dit onderwerp gesproken, maar er zijn echter geen concrete voorstellen gedaan.

NVM AOG pleit dan ook voor een optimale afstemming tussen gemeentelijk, provinciaal en rijksbeleid. Consistent beleid, duidelijke richtlijnen en goede afstemming tussen overheden onderling en met de initiatiefnemer zijn onontbeerlijk om tot een goede bestemming te komen van voormalige agrarische gebouwen. Uitgangspunt voor een vitaal platteland is volgens NVM AOG dat agrarische ondernemers moeten kunnen blijven ontwikkelen. Verder is vergroting van de economische vitaliteit en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit alleen mogelijk met nieuwe economische dragers. Daarbij blijkt wonen de belangrijkste en meest duurzame drager te zijn en op lange termijn ook de best beheersbare.

Discussiebijeenkomsten
NVM AOG heeft op 14 mei jl. in Doetinchem het startschot gegeven voor een serie van bijeenkomsten waarbij de AOG-Visienota het uitgangspunt is. Betrokken ambtenaren van provincies en gemeenten en NVM-makelaars in het buitengebied wisselden hier met elkaar van gedachten over de herbestemming van voormalige agrarische (bedrijfs)gebouwen en de (on)mogelijkheden binnen bestemmings- en streekplannen. Daarnaast kwamen ook de verschillen in benadering en de verschillen in resultaat tussen de diverse gemeenten aan de orde.
De belangrijkste uitkomst van de pilotbijeenkomst in Gelderland was onder meer dat de provincie in wil spelen op de veranderingen in de landbouw door nieuwe economische dragers te zoeken en aanstuurt op kwaliteit. Er is uitgesproken dat de marktpartijen (provincies, gemeenten en NVM-makelaars) meer kennis uit zullen wisselen en in de toekomst meer samen zullen werken om tot een betere invulling van het platteland te komen.

Jubileum NVM AOG
De vakgroep Agrarisch Onroerend Goed bestaat dit jaar 25 jaar. Het jubileumjaar wordt gevierd met diverse activiteiten voor leden, opdrachtgevers, relaties en pers. Alle activiteiten staan in het teken van .het buitengebied in beweging.. Op 27 oktober is er een speciaal jubileumcongres waarop de uitkomsten van de regionale bijeenkomsten worden gepresenteerd.
In het kader van het jubileum heeft het bestuur van NVM AOG relaties opgeroepen agrarische NVM-makelaars voor te dragen voor de onderscheiding .Agrarische NVM-makelaar van het Jaar.. Doelstelling van deze onderscheiding is een kwaliteitsprijs toe te kennen aan die persoon die veel voor het vakgebied heeft betekend of nog steeds betekent. De jury, deskundigen die een afspiegeling vormen van de agrarische sector, beoordeelt de voordracht aan de hand van professionaliteit, vakkennis, ondernemerschap, dienstverlening en vernieuwing van het buitengebied. De award wordt uitgereikt tijdens het lustrumcongres in het najaar.