WAO-uitkering gedetineerden te snel ingetrokken
Bron: Centrale Raad van Beroep Utrecht

Datum actualiteit: 5-07-2004

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in sociale zekerheidsgeschillen, heeft beslist dat de uitkeringen van personen die voor 1 mei 2000 gedetineerd waren en toen ook een WAO-uitkering hadden, te snel is ingetrokken.

Op 1 mei 2000 is de Wet socialezekerheidsrechten gedetineerden (Wsg) in werking getreden. Op grond van die wet wordt onder andere de WAO-uitkering van gedetineerden ingetrokken zodra de detentie een maand heeft geduurd. Dit geldt zowel voor personen die op of na 1 mei 2000 gedetineerd worden als voor personen die voor 1 mei 2000 al gedetineerd waren. De Centrale Raad van Beroep heeft de Wsg getoetst aan een aantal internationale verdragen. In het algemeen acht de Raad de Wsg hiermee in overeenstemming.

Een uitzondering geldt ten aanzien van personen die bij de inwerkingtreding van de Wsg gedetineerd waren en toen ook al recht hadden op de uitkering. Het feit dat hun uitkering al een maand na de inwerkingtreding van de Wsg werd ingetrokken is naar het oordeel van de Raad in strijd met artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Dit artikel verbiedt de ontneming van eigendom zonder dat daar voldoende compensatie tegenover wordt gesteld. Een intrekking van de WAO-uitkering zes maanden na de inwerkingtreding van de Wsg zou volgens de Raad wel in overeenstemming zijn met artikel 1 van het Eerste Protocol.

Een uitzondering wordt verder gemaakt voor de persoon die door de strafrechter van alle rechtsvervolging is ontslagen, maar door die rechter wel ter beschikking wordt gesteld. Vanaf de uitspraak van de strafrechter mag zijn uitkering niet meer op grond van de Wsg worden ingehouden. Dit geldt ook als deze persoon zich na die uitspraak van de strafrechter nog in een huis van bewaring bevindt in afwachting van zijn plaatsing in een TBS-inrichting.

De intrekking van de WAO-uitkering geldt wel in alle andere gevallen waarin de uitkeringsgerechtigde in een TBS-inrichting is opgenomen of gedetineerd blijft in afwachting van een plaats in een TBS-inrichting.. Ook blijft de intrekking van kracht voor personen die zich in voorlopige hechtenis bevinden.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot: A.J.T. Kok, tel. nr. 030-2234420

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AP4680

Zie het origineel