Att: de serie heeft niet zoals eerder vermeld vijf, maar zes afleveringen
IKON-televisie
maandag 5 juli 2004
Nederland 1
21.56 - 22.20 uur: FAMILIETROTS (1)
Portret van een familieclan
'Partnerruil' roept Wesley Ruimgaart (17) als hem gevraagd wordt naar de oorzaak van de problemen in de buurt waar hij woont. De Burgemeester van Leeuwenlaan, een beruchte straat in Geuzenveld-Slotermeer, een deelgemeente van Amsterdam, is op 19 augustus 2003 het toneel van een ware veldslag. Ruiten worden ingeslagen, er wordt geschoten met pistolen en een appartement brandt af. De IKON gaat daags na de escalatie op zoek naar het verhaal achter deze veldslag en komt terecht in een bizarre oorlog tussen families en buren die al meer dan twintig jaar duurt. Het is het eindpunt van een lange, treurige geschiedenis.
Een geschiedenis van mooie plannen en mislukt overheidsbeleid. In de jaren vijftig bouwde de gemeente in Slotermeer nieuwe moderne woonblokken. Onder invloed van de Amerikaanse Woonschoolfilosofie moesten moeilijke, onaangepaste gezinnen in deze wijk tussen gewone burgers gaan wonen onder strenge maatschappelijke begeleiding. De bedoeling was dat de gezinnen bij goed gedrag door zouden stromen naar 'gewone' wijken, maar door de woningnood is dit nooit gebeurd. Nu wonen in de Burgemeester van Leeuwenlaan negen grote families verdeeld over 110 woningen. Over de Amerikaanse Woonschoolfilosofie heeft niemand het meer. 'Het is een manier van getto-vorming hoe klein dan ook. Het idee van die woonschool is absoluut failliet en dat is ook het failliet van zo'n buurtje', zo beschrijft een oud-welzijnswerker de situatie in de Burgemeester van Leeuwenlaan. En dat de buurt echt failliet blijkt wel: kinderen gaan niet naar school, er zijn veel tienermoeders en bijna iedereen is werkeloos en heeft een uitkering.
De familie Tokkie-Ruimgaart woont al 22 jaar in de Burgemeester van Leeuwenlaan en heeft alles zien gebeuren. In dit eerste deel van een zesdelige serie over deze familie maken we kennis met het gezin van Hanna Tokkie en Gerrie Ruimgaart. Zij hebben in de lange tijd dat ze in de buurt wonen geluk maar ook veel ellende gekend. Hanna, moeder van vijf kinderen, lag jarenlang met een zware depressie op bed. Haar man Gerrie Ruimgaart is eigenlijk van haar gescheiden, maar staat haar nog steeds bij in deze zware tijden. Want de veldslag van 19 augustus 2003 blijft niet zonder gevolgen voor de familie.
Samenstelling en regie: Ingeborg Beugel; research: Marieke Spee; camera: Sonja ter Laag, Michaël Ballak, Peter Mariouw Smit, Mario van den Dungen, René van der Eijk; geluid: Frenk van der Sterre, Jos Bierings, Ronald van der Spek, Paul Sibbing, Flip van den Dungen, Hugo Helmond; montage: Bart van Oorschot; mixage: Ronald van der Spek; commentaarstem: David de Jongh; productie: Pauline Veltman, Margie Monfils; eindredactie: Christof van Basten Batenburg
IKON