Nieuwe ontslagaanpak: puntensysteem ipv. last in, first out
Puntensysteem maakt zorgvuldige en kwalitatieve selectie bij ontslag mogelijkDORDRECHT, 20040702 -- Op woensdag 30 juni 2004 vond in Dordrecht een studiebijeenkomst plaats waaraan door diverse bedrijven, advocaten en vertegenwoordigers van CWI en VNO-NCW werd deelgenomen. Jelle Dijkstra, directeur van Dijkstra Organisatieadvies en Personeelsmanagement, presenteerde een nieuwe ontslagaanpak waarbij kwaliteitsselectie een belangrijke rol speelt. De aanwezigen oordeelden positief hoewel aan de precieze invulling aandacht moet worden besteed. De aanpak zal nog aan het ministerie van Sociale Zaken en de vakbonden worden voorgelegd.
Toepassing van het LIFO- of anciënniteitsbeginsel bij ontslag is op grond van nieuwe Europese regelgeving en de wet Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid niet meer toegestaan. In de tot nu toe geldende wetgeving staat dat degene met de minste dienstjaren het eerst voor ontslag in aanmerking komt en dit treft vooral jongere werknemers omdat zij meestal korter in dienst zijn dan de oudgedienden. Ook allochtonen en herintreders hebben vaak een geringer aantal dienstjaren en worden onevenredig door het LIFO-principe getroffen. Er is sprake van indirecte discriminatie op een persoonskenmerk en dit is op grond van de nieuwe wetgeving verboden.
Dijkstra heeft een selectiemethode ontwikkeld waarmee discriminatie op grond van leeftijd en andere persoonskenmerken wordt voorkomen. De methode gaat uit van een puntensysteem. Aan werknemers worden punten toegekend voor dienstjaren, leeftijd, geslacht, gehandicapt zijn, etc., en daarnaast ook voor competenties, functioneren en prestaties waarbij rekening wordt gehouden met specifieke omstandigheden. Bij inkrimping of reorganisatie wordt op basis van het aantal punten de voorlopige ontslagvolgorde vastgesteld. Daarna wordt gekeken of bepaalde categorieën werknemers onevenredig door het ontslag worden getroffen. Er vindt een bijstelling plaats van de ontslagvolgorde door werknemers uit onevenredig getroffen categorieën van het ontslag uit te zonderen. Deze wordt vervangen door de eerstvolgende die op basis van het aantal punten in aanmerking komt voor ontslag. Dit gaat zo door totdat aan het principe van evenredigheid voldoende recht is gedaan. Resultaat is dat van alle groepen de beste medewerkers behouden kunnen worden.
Enkele bedrijven hebben een dergelijke benadering reeds toegepast met instemming van de ondernemingsraad en de vakbonden. Het systeem benadert het ideaal van objectiviteit, is zorgvuldig en maakt het mogelijk het kwaliteitsaspect in de selectie te laten meewegen. Het is een goed alternatief voor de suggestie die minister De Geus in zijn brief van 25 mei 2004 heeft gedaan om het principe van leeftijdsafspiegeling te hanteren en binnen elke leeftijdscategorie toch weer LIFO toe te passen. Dit zal naar verwachting tot complicaties leiden als in een later stadium ook aan andere gediscrimineerde groepen (gehandicapten, allochtonen) aandacht moet worden besteed.
Dordrecht, 2 juli 2004
Ingezonden persbericht