Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Horeca (+ 57%) en bouw (+46%) grootste stijgers op faillissementsindex over 2003

EULER HERMES VOORZIET VERDERE STIJGING FAILLISSEMENTEN

NEDERLANDSE BEDRIJVEN IN 2004 EN 2005

Den Bosch, 2 juli 2004 - Het aantal faillissementen onder Nederlandse ondernemingen blijft onverminderd stijgen. Voor 2004 verwacht kredietverzekeraar Euler Hermes een verdere toename met 15 procent tot 7200 failliete ondernemingen. En ook voor 2005 is weinig ruimte voor optimisme. Dan zullen naar schatting 7800 bedrijven de deuren sluiten, een verdere stijging met tien procent. Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar van de wereld, brengt twee maal per jaar een faillissementsindex uit van alle Europese landen. Nederland is in deze index al enige jaren de onbetwiste koploper. In 2003 bedroeg het aantal bedrijven dat bankroet ging 6400 op een totaal aantal bedrijven van circa 715.000. Dat betekende een stijging van 29 procent in vergelijking met 2002. Deze percentages zijn veruit de hoogste binnen de Europese Unie en ook in 2004 voert Nederland deze negatieve ranglijst aan. Europa zal ook de komende jaren een stijging laten zien van het aantal faillissementen vanwege de beperkte economische groei in de regio. Dit staat in schril contrast met de wereldwijde situatie die juist een daling laat zien. De Verenigde Staten kent daarbij een daling van 5% en Japan van 14%.

De mondiale faillissementsindex van Euler Hermes geeft inzicht in de faillissementsrisico's van de grote geïndustrialiseerde landen. Dankzij een zeer omvangrijke internationale database, die gegevens van ruim veertig miljoen bedrijven bevat, is Euler Hermes in staat een zeer gedetailleerd internationaal overzicht te geven van de kredietwaardigheid van bedrijven.

Verdubbeling sinds 1999
Euler Hermes constateert al vijf jaar achtereen een sterke stijging van het aantal faillissementen in Nederland. Het aantal failliete ondernemingen is verdubbeld sinds 1999. De huidige cijfers zijn de hoogste sinds 1982, toen de Nederlandse economie in een zware recessie belandde. Ondanks de iets betere economische vooruitzichten die zich in het derde kwartaal van 2003 openbaarden, komt de faillissementsstroom niet tot stilstand. In 2004 is tot op heden al een stijging van 10% berekend.

Horeca en bouw
Hoewel alle sectoren slachtoffer zijn geworden van bedrijfssluitingen, hebben de horeca en de bouw de zwaarste klappen gekregen. In de horeca zijn in 2003 57 procent meer bedrijven dan in 2002 failliet gegaan, in de bouw 46 procent. In de handel is de stijging het geringst: 'slechts' twintig procent. Kleine bedrijvenfjes met een werknemersaantal van 1 tot 5 personen hebben het hardst te lijden onder de economische omstandigheden: de toename van het aantal faillissementen is voor 50 procent aan deze bedrijvenfjes toe te schrijven. Van alle faillissementen in 2003 kwam 18 procent op naam van eenmanszaken.

Minimaal 21,7 procent groei nodig
"Om het aantal faillissementen te stuiten, is een economische groei nodig van minimaal 21,7 procent", zo stelt Walter Toemen, directeur Euler Hermes Risk. "Dat percentage is de afgelopen jaren niet gehaald. En voor 2004 zijn de vooruitzichten in Nederland nog steeds niet rooskleurig. Daarom houden we zelfs rekening met een nog tegenvallender percentage." Pas voor 2005 is een voorzichtig herstel in het vooruitzicht gesteld. "Dat verklaart ook een daling van de stijging", aldus Toemen.

Nederland koploper
Vergeleken met onze economische 'buren' doet Nederland het in de faillissementsindex van Euler Hermes veruit het slechtst. De verwachte nummer 2 in de index voor 2004 is Zwitserland met 6 procent stijging, Oostenrijk 5 procent, Hongarije (in 2003 nog nummer twee met 24 procent) 4 procent, net als Denemarken. Duitsland en België stijgen met 3 procent, Italië en de UK met 2 procent, Portugal blijft in 2004 gelijk, terwijl in Spanje, Frankrijk Luxemburg, Ierland, Finland, Griekenland, Zweden en Noorwegen het aantal faillissementen daalt met 1 tot 8 procent. Voor de Verenigde Staten wordt in 2004 een daling van 5 procent voorzien, in Japan zelfs 14 procent. Daarbij steken de percentages voor Nederlandse bedrijven schril af.

Duitsland

Euler Hermes in Duitsland - daar marktleider in kredietverzekeringen - heeft in een apart onderzoek becijferd dat betalingsproblemen van toeleveranciers voor 60 procent van alle Duitse ondernemingen met een omzet van 1 miljoen euro of meer 'een serieuze bedreiging' vormen. Door cashflow problemen, vaak gevolg van slechter betalingsgedrag, gaan vooral bedrijven in het MKB failliet. Van de 400 ondervraagde ondernemers gaf een kwart aan dat hun bedrijven tussen de 1 en 10 procent van hun omzet verliezen aan het uitblijven van betaling. 45 procent van de ondervraagden noemde het betalingsgedrag van hun handelspartners middelmatig tot slecht. Dat laatste geldt vooral de kleinere bedrijven, die op hun beurt waarschijnlijk weer worden getroffen door het slechte betalingsgedrag van hún partners. Want dat bleek ook uit het onderzoek van Euler Hermes onder Duitse ondernemingen: het uitblijven van betaling van openstaande rekeningen wordt 'verhaald' door zelf ook later te gaan betalen. Uit hetzelfde onderzoek is naar voren gekomen dat een gemiddeld faillissement in 2003, 800.000 euro aan schulden achterlaat. In 2002 was dat nog 1,4 miljoen euro. Daar is dus wel enige verbetering zichtbaar. Verder nam in 2003 het aantal faillissementen toe met 4,6% terwijl 2002 een stijging liet zien van 16,4%. Wat ook opvalt is dat de voormalige DDR het beter doet dan het oude West-Duitsland. Voor Oost geldt een afname in faillissementen van -14% tegenover een stijging van 11% in West. In 2004 wordt een nieuw record verwacht voor heel Duitsland van 40.000 500 bedrijven die failliet zullen gaan, voornamelijk omdat de Duitse economie zich niet weet te herpakken in een toch verbeterd economisch klimaat.

Frankrijk

In 2003 steeg het aantal faillissementen in Frankrijk met 11,7%. De sterkste stijging sinds 1993. Ook hier hebben net als in Duitsland de midden- en kleinbedrijven het moeilijk, maar ook de sectoren Metaal en Luchtvaart hadden het in 2003 zwaar. Daarbij valt wel op dat de regio Parijs en Omgeving een daling kende van het aantal faillissementen met -4%. De Franse economie groeide in 2003 maar 0,5%. Voor 2004 zijn de verwachtingen beter met een te verwachten economische groei van 2,1% en een daling van het aantal faillissementen met -2%.

België

De kleine bedrijvenfjes met minder dan vijf werknemers zijn in België verantwoordelijk voor een groot percentage van het recordaantal faillissementen in 2003. Over 2003 was er een faillissementsstijging van 5,71%. De dienstensector met 8,6% en de horeca met 11,6% blijken koplopers gemeten naar sectoren. Voor 2004 zijn de verwachtingen uitermate somber. De eerste maanden van dit jaar laten een stijging van het aantal faillissementen zien van 7,8%, in vergelijking met een zelfde periode in 2003. Een doorrekening toont verder dat 2004 een recordaantal faillissementen van 7800 zal opleveren.Ruim meer dan de 7593 in 2003, wat al een dieptepunt was.

Verenigd Koninkrijk

Voor het Verenigd Koninkrijk geldt ook dat vooral kleine bedrijven het economisch niet kunnen bolwerken en de grote bedrijven juist steeds beter. In 2003 kwam 66,7% van het aantal faillissementen voor rekening van de kleinere bedrijven, een stijging van 19%. Voor 2004 wordt een recordaantal faillissementen verwacht van 51300 (stijging 2%) en in 2005 zelfs 51400 (stijging 0,2%), ondanks de goede ontwikkeling van de economie de komende jaren.

Japan en de Verenigde Staten

De economie in Japan kent sinds 10 jaar weer een duidelijke opleving. Dat is ook te merken aan de faillissementscijfers over 2003. Het aantal daalde namelijk met -15% in 2003 en de verwachting is dat over 2004 de daling doorzet met -13,6%. In 2005 zal de daling ook nog wel doorzetten, maar minder spectaculair met -2,4%. Bedrijven in de Verenigde Staten hebben vooral geprofiteerd van de economische groei, nieuwe fiscale maatregelen en kostenreductie. Dat is terug te vinden in de cijfers. In 2003 werd -9,1% minder bedrijven bankroet verklaard. Voor 2004 is de verwachting dat er een verdere afname zal zijn met -5% en in 2005 met -4%. Met 32.000 faillissementen zit de Verenigde Staten daarmee op het niveau van het laagte record van 1980.

Over Euler Hermes
Euler Hermes is the world leader in credit insurance, an integrated factoring group in Europe and a leader in bonding and guarantees. With 6,000 employees operating in 36 countries, Euler Hermes holds 36% of the global market for credit insurance and offers a comprehensive range of services for the management of trade receivables. Member of the Allianz Group, subsidiary of the AGF, Euler Hermes, is listed on the Premier Marché of Euronext Paris. The Group and its principal credit insurance subsidiaries are rated A+ by Standard & Poor's.

Over Euler Hermes Kredietverzekering

Euler Hermes wereldwijd marktleider op het gebied van kredietverzekeringen. Met ruim 6.000 medewerkers in 36 landen beschikt Euler Hermes over een marktaandeel van 36 procent. Euler Hermes biedt een uitgebreide dienstverlening aan klanten die hun debiteuren willen verzekeren. Het bedrijf is onderdeel van de Allianz Group en genoteerd aan Euronext Parijs. Euler Hermes heeft een A+ rating van Standard & Poor's

In Nederland is Euler Hermes Kredietverzekering de tweede kredietverzekeraar met ongeveer tachtig medewerkers. Euler Hermes is in Nederland ook actief via een joint venture met Interpolis: Interpolis Kredietverzekeringen.Voor meer informatie kunt u de website van Euler Hermes raadplegen: www.eulerhermes.com/nederland


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht