Gemeente Hoorn


Gemeente Hoorn gaat huiselijk geweld aanpakken

Persbericht d.d.: 2 juli 2004

De gemeente Hoorn gaat het huiselijk geweld in Hoorn aanpakken. Gemeenten hebben een regierol in de aanpak van huiselijk geweld. Op regionaal niveau heeft de gemeente zich begin dit jaar aangesloten bij de Stuurgroep Huiselijk Geweld Noord-Holland Noord. Van de 26 aangesloten gemeenten is Hoorn een van de eerste gemeenten die ook op lokaal niveau invulling gaat geven aan de regierol. De lokale invulling staat beschreven in de notitie `Aanpak huiselijk geweld' die onlangs door het college is vastgesteld. De gemeente wil een handelingsprotocol ontwikkelen voor ambtenaren die in hun contacten met burgers huiselijk geweld vermoeden. Daarnaast wil de gemeente de samenwerking tussen de betrokken instellingen voor zover nodig gaan stroomlijnen.

Handelingsprotocol voor ambtenaren
Onder huiselijk geweld wordt verstaan `geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd'. Voor ambtenaren die in hun contacten met burgers huiselijk geweld vermoeden is het nu niet duidelijk wat zij met deze informatie kunnen en moeten doen. Er bestaat behoefte aan een handelingsprotocol voor ambtenaren. Voor zover bekend bestaat dit niet in Nederland. De gemeente zal de VNG verzoeken een modelprotocol op te stellen. Indien de VNG dit niet verzorgt, dan zal de gemeente Hoorn als eerste gemeente in Nederland zelf een protocol ontwikkelen.

Stroomlijnen samenwerking betrokken partijen Als onderdeel van haar regietaak wil de gemeente de samenwerking tussen de betrokken instellingen voor zover nodig gaan stroomlijnen. Samen met de instellingen wil de gemeente komen tot een sluitende integrale zorgketen voor slachtoffer, (kind)getuige en dader, en een sterkere signaleringsfunctie die zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen kunnen vervullen.

De aanpak van huiselijk geweld maakt onderdeel uit van het lokaal veiligheidsplan en is tevens een van de prioriteiten in het lokaal gezondheidsbeleid.

Slachtoffers en mensen uit de omgeving van het slachtoffer kunnen voor informatie en advies terecht bij de informatielijn huiselijk geweld: 072 5613614. De informatielijn is 24 uur per dag bereikbaar.
---