TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

actiedag 'Big Match': Jeugdbanen offensief Rotterdam

Taskforce Jeugdwerkloosheid en Gemeente Rotterdam slaan handen ineen voor jeugdbanen offensief ' Big Match ' in Rotterdam Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft met verschillende partijen landelijke tv-actie in voorbereiding

2 juli 2004 - Vandaag vond in het WTC te Rotterdam de allereerste grote actiedag 'Big Match' plaats onder toeziend oog van Hans de Boer (voorzitter Taskforce jeugdwerkloosheid en oud-voorzitter MKB), Wim van Sluis (wethouder Economische Infrastructuur Rotterdam) en Ruud Hesp (voorheen keeper Barcelona). Tijdens deze 'Big Match' werden dertig werkloze jongeren gematcht met een jeugdbaan. Wim van Sluis heeft de eerste, speciaal voor deze actie ontwikkelde, Go-Cards uitgereikt aan zowel een jongere als een werkgever voor hun geslaagde 'match'. De ruim 150 aanwezige werkgevers hadden bij voorbaat al 150 vacatures aangemeld. Tijdens de actiemiddag werden zij uitgedaagd om daar nog een flinke schep bovenop te doen. Naar schatting zijn er nog 120 extra vacatures gemeld waarmee het totaal op 280 kwam. De gemeente Rotterdam heeft toegezegd om 10% van de 40.000 jeugdbanen, die de Taskforce Jeugdwerkloosheid als doelstelling heeft, te realiseren.

Deze dag in Rotterdam was de première van een reeks actiedagen die in de grote steden van Nederland georganiseerd worden. De ' Big Match' kwam tot stand door samenwerking van de gemeente Rotterdam, bedrijfsleven, CWI, arbeidsbemiddelaars en Taskforce Jeugdwerkloosheid. Het motto van vandaag was: 'Zitten er goede spelers op de reservebank?'.
De CV's van jeugdige WAO'ers (Wajong uitkering) werden onder de aandacht van werkgevers gebracht om ook deze jongeren aan een baan te helpen.

Sluitende aanpak
Veel jongeren in het beroepsonderwijs willen graag school en praktijk combineren. Met onvoldoende jeugdbanen haken jongeren voor de eindstreep af, wat een zorgelijke ontwikkeling is omdat de dreiging van 'een verloren generatie' reëel aanwezig is. De Taskforce wil een sluitende aanpak bereiken: jongeren moeten óf een opleiding volgen óf aan het werk zijn. Jeugdbanen kunnen gratis gemeld worden op nummer
0800-8001.
Tegen deze achtergrond startte de gemeente Rotterdam op 1 juli aan de Westblaak 122 de pilot 'jongerenloket'. Bij dit loket kunnen in de nabije toekomst jongeren tot 23 jaar terecht met vragen over scholing, werk en uitkering. Er wordt hier voor de jongeren een begeleidingstraject uitgezet om ze zo snel mogelijk weer op school of aan het werk te krijgen.

Vier jaar voor 40.000 jeugdbanen
De werkloosheid onder jongeren stijgt verontrustend snel. Door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daarom een Taskforce Jeugdwerkloosheid ingesteld. Doelstelling van de Taskforce, onder voorzitterschap van Hans de Boer, oud-voorzitter MKB Nederland, is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren. Momenteel zijn er in Rotterdam ruim 7.500 jeugdwerklozen waarvan er 2800 een bijstandsuitkering hebben. Een groot deel van de jeugdwerklozen, 6000, is ingeschreven bij het CWI.

Go-Card bij jeugdbaan
Op de 'Big Match' vond de primeur plaats van de uitreiking van Go-Cards aan jongeren en werkgevers. De Go-Card is een origineel aanmoedigingspresentje voor beide partijen. Gemeenten, ROC's, CWI's en uitzendbureaus gaan een businessovereenkomst aan met de Staatsloterij om de Go-Cards uit te kunnen reiken aan jongeren en werkgevers. De kaart biedt kortingen en voordelen bij diverse aangesloten organisaties. Daarnaast kan de kaart ingeruild worden tegen een 1/5 staatslot voor de trekking van mei 2005. Om het thema jeugdwerkloosheid onder de landelijke aandacht te brengen wordt rondom de Staatsloterijtrekking in mei 2005 een grote Tv-uitzending gemaakt over beroepsonderwijs, jongeren en werk.