STICHTING ROKERSBELANGEN

Nieuwe politieke partijen doen beklag bij de Nationale Ombudsman

Zeven van de vijftien partijen die hebben deelgenomen aan de Europese Parlementsverkiezingen op 10 juni j.l. hebben heden hun beklag gedaan bij de nationale ombudsman over door de overheid ondervonden discriminatie. In een gezamenlijke brief aan de ombudsman schrijven de partijen dat zij zich in ernstige mate gediscrimineerd voelen door in het bijzonder het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de brief worden drie voorbeelden van discriminatie gegeven. De partijen voelen zich stelselmatig buitengesloten van bijeenkomsten en initiatieven die door het ministerie werden georganiseerd of gesubsidieerd. De algemene redenering van het ministerie was en is, dat alleen partijen die al in het parlement zitting hebben als serieuze verkiezingsdeelnemers worden gezien.

De onderstaande vertegenwoordigers van de partijen Respect.nu, Partij voor het Noorden, Europa Transparant, Partij voor de Dieren, Democratisch Europa, Nieuw Rechts en Leefbaar Europa zijn van mening, dat zij het bedrag dat zij moesten inleggen om deel te kunnen nemen aan die Europese verkiezingen, teruggestort moeten krijgen. Meer nog willen zij bereiken dat bij volgende verkiezingen zulke wantoestanden niet meer zullen voorkomen.

Van de zeven partijen die het beklag aan de ombudsman ondertekenden haalde uiteindelijk alleen Europa Transparant van Paul van Buitenen genoeg stemmen om de komende periode in het Europees Parlement vertegenwoordigd te kunnen zijn. In totaal haalden de betreffende partijen tezamen bijna 12 procent van alle uitgebrachte stemmen. Als alle nieuwkomers dezelfde behandeling van de overheid hadden gekregen als de gevestigde partijen, had dat percentage ongetwijfeld veel hoger gelegen.

Amsterdam/Groningen, 2 juli 2004

Noot voor de redactie,