Ingezonden persbericht


Greenpeace blij met serieuze politieke aandacht voor vervuiling door kernafval Borssele

Tweede Kamer uit zorgen over verwerking kernafval

De Tweede Kamer sprak gisteravond unaniem haar bezorgdheid uit over de manier waarop kerncentrale Borssele met haar kernafval omgaat. Het CDA riep de regering in een motie op, te voorkomen dat kerncentrale Borssele in de toekomst haar afval mag opwerken zonder dat het parlement zich hierover kan uitspreken. Deze motie werd gisteravond met algemene stemmen aangenomen. Greenpeace is blij dat de Tweede Kamer het huidige kernafvalbeleid onaanvaardbaar vindt en de regering dwingt het kernafvalprobleem serieuzer aan te pakken. De milieuorganisatie vraagt nu van de regering de motie zorgvuldig uit te werken, zodat radioactieve vervuiling van de Noordzee door opwerking van het Nederlandse kernafval in Frankrijk, definitief kan stoppen.

De motie wijzigt helaas weinig aan het huidige voornemen van EPZ, eigenaar van de kerncentrale, om de opwerkingscontracten met de Franse nucleaire fabriek in La Hague te verlengen. Staatssecretaris Van Geel gaf vorige week aan de Tweede Kamer toe dat hij in een 'nul-situatie' voor directe opslag van het kernafval zou kiezen in plaats van voor opwerking. Hij zei echter ook dat hij nu niets aan de beslissing van EPZ wilde doen vanwege de financiële risico's. De aangenomen motie, waarin gevraagd wordt om een wijziging van de kernenergiewet, kan er gelukkig wel voor zorgen dat in de toekomst EPZ niet in haar eentje kan besluiten wat er gebeurt met het Nederlandse kernafval. Eerst zal de regering zich daar dan over moeten uitspreken.

Greenpeace voert al jaren campagne tegen het opwerken van kernafval uit Borssele in Frankrijk. Tot nu toe wilden de kerncentrale en de overheid niet stoppen met opwerken. De kosten om contracten met de Franse fabriek op te breken, zouden te hoog zijn. Maar eind 2003 - de oorspronkelijke sluitingsdatum van de centrale - liepen de contracten met de fabriek in Frankrijk automatisch af. Zowel de Tweede Kamer als Greenpeace hebben staatssecretaris Van Geel meermaals gewezen op zijn verantwoordelijkheid om op dat moment in te grijpen. De afgelopen maand heeft Greenpeace met een blokkade van een kerntransport uit Borssele en het aanbieden van een vat radioactief slib van de zeebodem bij de opwerkingsfabriek actie gevoerd om Van Geel en de Tweede Kamer op te roepen een einde te maken aan opwerking.

Opwerking is vanuit het oogpunt van milieu en proliferatie rampzalig. De fabriek in La Hague haalt plutonium en uranium uit het kernafval, waarbij per jaar miljoenen liters radioactief afval in zee worden geloosd. Het hoogradioactieve afval komt vervolgens weer terug naar Nederland. Greenpeace heeft meerdere malen de schadelijke effecten van opwerking aangetoond. Door haar kernafval te blijven opwerken gaat Nederland loodrecht tegen internationale ontwikkelingen in. De regering is volgens internationale verdragen verplicht om te kiezen voor directe opslag. Landen als België, Duitsland, Zweden, Spanje en Zwitserland hebben vanwege vervuilende radioactieve lozingen al besloten te stoppen met opwerking en slaan hun kernafval nu direct op.

Omdat bij opwerking plutonium vrijkomt, brengt het ook proliferatiegevaar met zich mee. Internationale leiders, zoals de Amerikaanse president Bush en het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) El Baradei, waarschuwden de afgelopen maanden regelmatig voor de risico's van opwerking. In Frankrijk staat nu al ruim 3000 kilo Nederlands plutonium opgeslagen. Plutonium verkopen is geen optie, want er is geen markt voor. En in Nederland is geen plek om het plutonium op te slaan.

Het besluit van de Tweede Kamer dwingt de regering zorgvuldiger met het kernafvalprobleem om te gaan. Greenpeace zal de regering daarbij op de voet blijven volgen. "Deze motie lost de vervuiling door Nederlands kernafval in Frankrijk nu nog niet op," aldus nucleair deskundige Rianne Teule van Greenpeace. "Het komt er nu op aan dat de regering de motie goed uitwerkt. Die besloot kerncentrale Borssele open te houden tot 2013 en moet er voor zorgen dat het Nederland niet langer schuldig is aan vervuiling van de Noordzee."

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.