Gemeente Heerlen

2 juli 2004

Europa positief over mijnwaterproject

De Europese subsidieaanvraag voor het mijnwaterproject is positief beoordeeld door de Stuurgroep INTERREG IIIB Noord West Europa. In de vorm van een pilotproject willen Heerlen en de Schotse partnergemeente Midlothian warmte onttrekken aan het water uit de voormalige mijnen om dit te gebruiken om gebouwen te verwarmen en te koelen. Het project wordt ook door de stuurgroep gezien als een belangrijk transnationaal voorbeeldproject met belang en uitstraling voor andere voormalige mijnterreinen. De Stuurgroep INTERREG IIIB heeft onder voorwaarden ingestemd met de subsidieaanvraag van ruim 10 miljoen euro voor dit transnationale project. Heerlen en Midlothian geven nu invulling aan de aanvullende voorwaarden van de stuurgroep, en met de voorbereidingen voor de uitvoering van het project.

Op veel plaatsen in Europa zijn gedurende de afgelopen decennia mijnen gesloten. Het idee is om de warmte uit het water in het verlaten mijngebouw te gebruiken om gebouwen te verwarmen en te koelen die op het verlaten mijnterrein gebouwd worden. Dit idee werkt naar de mening van Heerlen en Midlothian naar meerdere kanten positief.

Het project is van belang in de zoektocht naar nieuwe, duurzame energiebronnen, meer concreet de overgang van gas naar aardwarmte. Daarnaast speelt het opnieuw winnen van energie uit de mijnen ook een sociaal psychologische rol in de voormalige mijngebieden. Het project biedt een kans om een nieuwe duurzame ontwikkeling op gang te brengen op voormalige mijnterreinen. Bovendien ligt er in het project een kans op sociale en emotionele rehabilitatie voor de bevolking van de voormalige mijngemeenschappen. Immers na de mijnsluitingen werd niet zelden het gevoel van eigenwaarde van de voormalige mijnwerkersbevolking aangetast.

Pilotproject

Het idee stuit bij de uitwerking op vele en gevarieerde vraagstukken. Technische vragen rondom het boren en de wijze van warmte-uitwisseling. Vragen van milieutechnische aard. Vragen rondom de toepassing van de energie in de gebouwen. Vragen van juridische aard. En vragen over de effecten op de locale gemeenschappen.

Op grond van de vele vragen zal er een gezamenlijk voorbeeldproject worden gedaan in Heerlen en Midlothian. Om het ruim 20 miljoen euro kostende project haalbaar te maken is een Europese subsidie aangevraagd in het kader van de INTERREG IIIB-regeling. Bij de beoordeling van het project is onder andere gekeken naar het internationale karakter van het project en de voorbeeldfunctie en navolgbaarheid voor andere Europese locaties. Uiteindelijk heeft de Stuurgroep INTERREG IIIB ingestemd met het project onder voorwaarden. Deze hebben betrekking op onderdelen op het juridisch, technisch, organisatorisch en het communicatievlak van het project.

Project, partners, waarnemers

Het project omvat niet alleen de technische uitvoering, maar ook het onderzoeken van de sociale, economische en juridische vragen, èn het verslagleggen en verspreiden van de opgedane kennis en ervaringen. De geraamde kosten van het project bedragen ruim E 20 miljoen, waarvan 48 % afgedekt dient te worden met behulp van de INTERREG IIIB-subsidie.

Het project wordt getrokken door vijf partners: Heerlen (als lead partner), Midlothian (Schotland), Weller Wonen (Heerlen), NOK (Gouda) en BRE (London). Daarnaast zijn er officiële waarnemers die het project op de voet zullen volgen en waar mogelijk aan de voortgang bijdragen. Dit zijn:
- de universiteiten van Silizië (Polen), Delft, Wageningen, Leiden, NewCastle (Engeland);
- de Geologische dienst Vito Belgie

- de Geologische dienst Frankrijk uit Orleans

- de Geothermische vereniging uit Nederland en Duitsland
- LEG (Landes Entwicklungs Gesellschaft Nordrhein-Westfalen)
- Novem

- Energiecites (Besancon, Frankrijk)

Na de positieve voorwaardelijke goedkeuring gaan de partners eerst werken aan de invulling van de voorwaarden. Naar verwachting kan dan in het najaar het contract met Brussel getekend worden. Tegelijkertijd zullen de verdere voorbereidingen getroffen worden voor de boringen en de overige onderzoeken.

Gemeente Heerlen
Afdeling communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 712
r.pisters@heerlen.nl


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s


---- --