Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 1-7-2004

Donner en Ross willen beter aanbod voor jongeren met ernstige gedragsproblemen

Er moet een beter hulpaanbod komen voor kinderen met ernstige gedragsproblemen. Veel van deze kinderen kampen met een combinatie van psychische stoornissen, een licht verstandelijke handicap en problemen thuis. Daardoor raken ze tussen wal en schip en komen in een justitiële jeugdinrichting terecht. Minister Donner (Justitie) en staatssecretaris Ross (VWS) vinden dat niet de geschikte plaats voor deze groep kinderen. De Jeugd-ggz, de lvg-sector en de provinciaal gefinancierde jeugdzorg moeten samen een passend hulpaanbod ontwikkelen, vindt Staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp.

'Het gaat er nu om de kinderen zo snel mogelijk goed te helpen. Daarom moeten op zo kort mogelijke termijn er een passend hulpaanbod komen', aldus Ross. 'En als dat hulpaanbod er is, dan kunnen we op termijn stoppen met het plaatsen van kinderen die bescherming nodig hebben in jji's. Zo'n jji is niet de plek waar jongeren met ernstige gedragsproblemen, die geen strafbare feiten hebben gepleegd, thuishoren'.
Donner en Ross stemmen dan ook in met een advies van de commissie 'optimalisering zorgaanbod voor jeugdigen met ernstige gedragsproblemen', om jeugdigen die ter bescherming in jji's worden opgenomen, daar in de toekomst niet langer te plaatsen. Dit schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer. Naast het advies van de commissie zijn er drie aanvullende onderzoeken. Het betreft het onderzoek"crisisplaatsingen in de opvanginrichtingen" van het NIZW,"samenplaatsing van jongeren in de justitiële jeugdinrichtingen" van het Verweij-Jonker Instituut en de "evaluatie beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen" van de Vrije Universiteit.

Het ontwikkelen en invoeren van het nieuwe hulpaanbod zal de nodige tijd kosten. Dat heeft onder meer te maken met het aanpassen van de Wet op de jeugdzorg, het experimenteren met hulpaanbod, en het in kaart brengen van de benodigde voorzieningen. Niettemin zet Ross er vaart achter. Ze wil op korte termijn experimenten laten starten waarbij kinderen met ernstige gedragsproblemen intensief worden behandeld, in een gesloten setting.
Verder zijn er onder meer MultiFunctionele Centra's, waarbij de jeugd-ggz en de lvg-sector samen werken, en worden er ook intensieve ambulante hulpvoorzieningen in Nederland ingevoerd. Omdat deze projecten pas in een beginstadium verkeren en slechts een beperkte capaciteit hebben, zal het nog enkele jaren duren voordat alle jongeren met ernstige gedragsproblemen, die geen strafbare feiten hebben gepleegd, buiten de jji's behandeld kunnen worden.

Er wordt wel een begin gemaakt met de beëindiging van de samenplaatsing binnen de justitiële opvanginrichtigen. Jeugdigen die geen strafbare feiten hebben gepleegd worden daar gescheiden van jeugdigen die dat wel hebben gedaan.

In mei presenteerden Ross en Donner al het zogenaamde urgentieplan voor jeugdigen in de jji's. In dat plan legden de bewindspersonen vast dat jongeren die momenteel in de jji's verblijven sneller onderzocht worden en dat ggz-instellingen hiervoor de psychiatrische deskundigheid zullen leveren. Ook de organisaties voor licht verstandelijk gehandicapten zetten hierbij hun deskundigheid in. Verder zullen volgens dit plan psychiatrische behandelingen in de justitiële jeugdinrichting van start gaan. Daarnaast is de ggz bezig om enkele tientallen nieuwe plekken voor klinische hulp te creeren.