Artsen zonder Grenzen


Positief testresultaat grote stap vooruit voor HIV/aidsbehandeling in ontwikkelingslanden
vrijdag 2 juli 2004

De combinatietherapie van drie generieke aidsremmers in één tablet is voor het eerst bij een open klinische studie in een ontwikkelingsland succesvol gebleken. Uit vervolgonderzoek onder 60 behandelde patiënten in Yaoundé (Kameroen) bleek de uitstekende werkzaamheid en veiligheid van een generieke combinatie in een vaste dosering.

De uitkomsten van deze klinische test (ANRS 1274) zijn gepubliceerd in The Lancet door een onderzoeksteam van het Institut de recherche pour le développement (IRD) in Kameroen en Artsen zonder Grenzen in Zwitserland.

Vast gedoseerde generieke combinaties fixed-dose combinations (FDCs) van antiretrovirale medicijnen zijn een bepalende factor voor de toegankelijkheid van HIV/aidsbehandeling in ontwikkelingslanden. FDCs bevatten drie aidsremmers in één tablet en hebben het dubbele voordeel dat ze eenvoudig kunnen worden ingenomen en aanzienlijk goedkoper zijn dan merkmedicijnen.

Door gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van FDCs weigert een aantal internationale aidsdonoren tot dusver deze behandelingen te financieren, zelfs nu ze onlangs voorlopig zijn erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.

ANRS 1274 is de eerste test die wetenschappelijk bewijs levert voor de werkzaamheid en veiligheid van een FDC in een klinische studie. De uitkomsten zijn gepubliceerd in The Lancet van 3 juli 2004.

De ANRS-test 1274 werd in het kader van het Kameroense aidsbestrijdingsprogramma uitgevoerd in twee ziekenhuizen in Yaoundé (het Centraal Ziekenhuis en het Militair Ziekenhuis) door een team onderzoekers van het IRD in Kameroen en de Zwitserse zusterorganisatie van Artsen zonder Grenzen. Van de 60 HIV-geïnfecteerden die aan de test meededen, had 92% aids. De patiënten werden behandeld met Triomune®, een FDC waarin generieke versies van drie antiretrovirale medicijnen uit twee verschillende categorieën zijn verwerkt: lamivudine, stavudine en nevirapine. Het behandelingsregime was één tablet s morgens en één tablet s avonds.

Triomune® wordt geproduceerd door het Indiase farmaceutische bedrijf Cipla. Deze generieke combinatie is nu een van de meest gebruikte medicijnen voor eerstelijnsbehandeling in ontwikkelingslanden.

De test toont zeer overtuigend aan dat FDCs kunnen worden voorgeschreven voor eerstelijns behandeling in ontwikkelingslanden, verklaart Eric Delaporte van het IRD en de universiteit van Montpellier. Hij coördineerde het onderzoek samen met Sinata Koulla-Shiro van het Centraal Ziekenhuis en Eitel Mpoudi-Ngole van het Militair Ziekenhuis in Yaoundé. Vervolgonderzoek toonde aan dat bij
80% van de patiënten na zes maanden dat de viruslast niet meer meetbaar was. Het herstel van het immuunsysteem was significant, met een toename van de mediaan van 83 CD4 lymphocyten/mm3 na zes maanden. De behandeling was zeer veilig. In slechts één geval werd de therapie stopgezet als gevolg van negatieve bijwerkingen.

Een farmacologische studie liet zien dat de antiretrovirale concentraties in het plasma zeer bevredigend waren en gelijkwaardig aan die van patiënten die werden behandeld met merkmedicijnen.

Deze generieke, vast gedoseerde combinatie levert resultaten op die vergelijkbaar zijn met die van tripeltherapie met merkmedicijnen in de Westerse wereld, merkt Eric Delaporte op. Wetenschappelijke twijfel kan hierdoor niet langer als argument worden gebruikt tegen grootschalige toepassing van FDCs in de ontwikkelingslanden. Toch zegt de minister van Volksgezondheid in Kameroen, Urbain Olanguena Awono: Het onderzoek moet worden voortgezet om deze uitstekende resultaten op langere termijn te bevestigen.

In Kameroen, waar antiretrovirale therapie door de overheid wordt gesubsidieerd, kost de behandeling met Triomune® 20 dollar per maand. Een gelijkwaardige tripeltherapie met merkmedicijnen kost 35 dollar. In andere landen kan het verschil in kosten oplopen tot wel 100%. De aangetoonde werkzaamheid van generieke FDCs betekent dat het voortaan mogelijk moet zijn meer HIV-geïnfecteerden toegang tot de behandeling te geven.

Artsen zonder Grenzen is begonnen met het behandelen van HIV-positieve mensen met aidsremmers in een afgelegen gebied in Zambia, zegt Joke van Peteghem, landencoördinator voor AzG in Zambia. Het is erg belangrijk dat mensen elke dag de medicijnen nemen, en om dat makkelijker te maken gebruiken wij de 3-in-1 combinatiepreparaten. Tot nu toe zien wij goede resultaten: mensen nemen in medicijnen trouw in, worden beter en kunnen weer aan het werk en voor hun familie zorgen. In ben blij dat deze studie bevestigt wat wij bij onze patiënten al zien!.

---