Nederlands Uitgeversverbond

Eerste Kamer beslist over wetsvoorstel Auteurswet

In de maanden mei en juni 2004 heeft de Eerste Kamer zich beziggehouden met de aanpassing van de Auteurswet aan de Richtlijn auteursrecht en naburige rechten in de informatiemaatschappij. Tijdens de schriftelijke behandeling kwam nog een aantal voor de uitgeverijbranche belangrijke vraagstukken aan de orde. In het julinummer van Copyright Notice wordt hiervan uitvoerig verslag gedaan. De kamerfracties van VVD en CDA hebben op instigatie van het NUV nog een aantal nadere vragen gesteld, die voor de praktijk van groot belang zijn, zoals:

* over de uitleg van de voorwaarde tot bronvermelding voor bijvoorbeeld het citaatrecht;

* over de uitleg van de beoogde verruiming van het citaatrecht voor soortgelijke doeleinden en of nog steeds fotos en andere korte werken in hun geheel mogen worden geciteerd;
* over de mogelijkheden die uitgevers hebben om op te treden tegen oneigenlijk gebruik van het recht om voor privé-gebruik een elektronische kopie van het gehele werk te maken, bijvoorbeeld als dit met behulp van onderwijsinstellingen en bibliotheken gebeurt;
* of het inderdaad zo is dat bedrijfsarchieven voor archiefdoeleinden uitgaven elektronisch mogen opslaan en zich daarbij kunnen beroepen op de wettelijke beperking die ten behoeve van cultuurbehoud in het leven is geroepen.

Als deze kamervragen zijn beantwoord, zal het wetsvoorstel waarschijnlijk als hamerstuk worden afgehandeld. Of dit zo kort voor het zomerreces nog gebeurt, is op dit moment nog niet zeker. De verwachting is dat het anders direct na de zomer zal gebeuren. Het NUV zal vermoedelijk begin september een ledenbijeenkomst organiseren om met de leden alle voor uitgevers van belang zijnde consequenties te bespreken en daarbij tips en aanwijzingen te geven.