Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN
STICHTING REINWATER EN STICHTING NATUUR EN MILIEU
Utrecht, 1 juli 2004
Reinwater en Natuur en Milieu sceptisch over nieuwe mestwet
Stichting Natuur en Milieu en Stichting Reinwater denken dat het nieuwe Nederlandse mestbeleid 2005 - 2015, waaraan de Europese Commissie vandaag haar fiat heeft gegeven, niet scherp genoeg is om aan de Europese eisen te voldoen. De overbemesting met fosfaat uit dierlijke mest en kunstmest zal ook de komende jaren blijven toenemen, met als gevolg een blijvend slechte kwaliteit van grond- en oppervlaktewater, bodem en natuur. En in het grondwater onder twintig procent van ons landbouwareaal zal de Europese norm voor nitraat, voornamelijk afkomstig uit mest,
worden overschreden.
Het nieuwe mestplan pakt de vermesting van het oppervlaktewater niet aan. Verder wordt op een oppervlakte van 350.000 hectare landbouwgrond de Europese doelstelling voor grondwater tot in 2009 nog overschreden. De milieuorganisaties zijn vooral teleurgesteld dat de Europese Commissie akkoord is gegaan met de soepele fosfaatnormen van 2006 t/m 2015. Hiermee neemt namelijk de hoeveelheid fosfaat op bepaalde plaatsen toe, terwijl een afname dringend gewenst is.
Overbemesting is een serieus milieuprobleem in ons land. Natuur en waterkwaliteit hebben ernstig te lijden van teveel stikstof en fosfaat. De Europees erkende natuurgebieden in ons land worden onvoldoende beschermd tegen deze funeste aantasting. Daarom zijn scherpe regels, zoals Brussel ook voorschrijft, absoluut vereist. Het is vreemd dat de Europese Commissie akkoord is gegaan met het nieuwe Nederlandse mestbeleid. Het is nu in elk geval zaak dat de resultaten van het mestbeleid strikt worden gehandhaafd, mede gezien het geringe draagvlak bij boeren om de regels toe passen.
De milieubeweging is blij dat de Commissie een aantal aanscherpingen heeft geëist, zoals lagere stikstofnormen voor grasland, maar wil wel dat Brussel blijft vasthouden aan de eis dat er ook in Nederland mestvrije bufferstroken of jaarlijks te maaien rietvelden moeten komen langs waterlopen en sloten voor schoner slootwater. Het akkoord met Brussel is overigens nog niet helemaal af. Nederland mag formeel nog geen afwijkende, hogere norm voor dierlijke mest op grasland toepassen (de derogatie). De milieubeweging hoopt dat Brussel hier wel over wil onderhandelen, maar alleen akkoord zal gaan als de fosfaatnormen in Nederland nog flink omlaag gaan.
Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu: Gijs Kuneman, 030 2348263 (06-54342832)
Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)
Stichting Reinwater: Luc Absil, tel. 020- 5707806 (06-48465254)
-----------------------
---- --