European Commission

IP/04/820

Brussel, 29 juni 2004

Bouwen aan de toekomst met nano-elektronica: een strategie voor Europa

Om 's werelds best concurrerende economie te worden moet Europa het voortouw nemen bij de overgang van de micro-elektronicasector op de volgende generatie nano-elektronica. Daarvoor is een gecordineerde openbare en particuliere investering van ten minste 6 miljoen euro per jaar nodig. Dit is de boodschap van een door de leiders van toonaangevende bedrijven en onderzoekinstellingen opgesteld rapport dat vandaag is aangeboden aan de Europese commissarissen voor onderzoek, Philippe Busquin, en voor informatiemaatschappij, Erkki Liikanen. Slimmere en kleinere elektronische schakelingen op nanometerschaal, waarmee enorme hoeveelheden gegevens kunnen worden verwerkt, zijn onmisbare onderdelen geworden voor allerlei toepassingen, varirend van huishoudelijke apparaten en consumptiegoederen tot verkeer, gezondheidszorg en veiligheid, en uiteindelijk omgevingsintelligentie. Met het rapport ?Vision 2020: Nano-electronics at the centre of change? wordt het startschot geven voor ENIAC, de adviesraad voor het Europese nano-elektronica-initiatief, waarvan Pasquale Pistorio, bestuursvoorzitter en president-directeur van STMicrolectronics, voorzitter wordt. Dit Europese publiek-private partnerschap moet een agenda voor het strategisch onderzoek naar nano-elektronica in Europa opstellen en uitvoeren.

De heer Liikanen merkte hierover het volgende op: "De nano-elektronica is een strategische sector voor Europa die aanzienlijke mogelijkheden biedt om hooggekwalificeerde werkgelegenheid te scheppen en de groei en het concurrentievermogen in de meeste andere sectoren van de industrie te verhogen. Het strategische initiatief van vandaag is van vitaal belang, wil de Europese industrie in de voorhoede van de wereldwijde ontwikkelingen blijven."

De heer Busquin, Europees commissaris voor onderzoek, voegde hier aan toe: "Europa kan het zich niet veroorloven de boot te missen bij de volgende generatie van elektronische toepassingen, die voor de economie van de toekomst van even groot belang is als aardolie voor de huidige economie. De overgang naar nano-elektronica is zo'n grote uitdaging dat onze beste onderzoekers moeten samenwerken en onze openbare en particuliere investeerders van schaalvoordelen dienen te profiteren. Kleinere en functionelere elektronische onderdelen kunnen complexe elektronica vervangen en mensen helpen creatief te zijn en een volwaardige rol in de kennismaatschappij te spelen."

Van micro-elektronica naar nano-elektronica

De totale omzet in de micro-elektronische industrie bedraagt ongeveer 140miljard euro. Hiervan komt 800miljard voor rekening van de elektronica. In 2002 beliepen de subsidies in de regio Azi-Stille Oceaan 62% van de totale kapitaalsuitgaven, terwijl dit in Europa niet meer dan 8% was. De onderdelen op een gentegreerde schakeling zijn inmiddels zo klein dat ze niet meer in micrometer, maar in nanometer worden uitgedrukt.

ENIAC is een van de technologieplatforms die een gemeenschappelijke agenda voor het onderzoek moeten opstellen en voor een kritische massa van nationale en Europese openbare en particuliere financieringsbronnen moeten zorgen. Voor de ontwikkeling van nano-elektronica zijn een interdisciplinaire benadering, onderzoek- en productiefaciliteiten van wereldklasse en een betere cordinatie van het onderzoek noodzakelijk.

Aanbevelingen van "Key vision 2020"

Om in deze sector een leiderspositie te kunnen bekleden, dient Europa te zorgen voor:

* een concurrerende toeleveringsketen,

* een onderzoekinfrastructuur voor industrieel relevant onderzoek met een visie,

* strategische publiek-private partnerschappen om een kritische massa van financieringsbronnen te bereiken,
* een gunstig wetgevings- en financieringsklimaat,
* goed opgeleid personeel voor onderzoek, ontwerp en productie door middel van een gespecialiseerd onderwijssysteem.

http://www.cordis.lu/ist/eniac

http://www.cordis.lu/nanotechnology