COMPUTER WÉL NAAR EK-FINALE

SCHRALE TROOST: ORANJE NET ZO EFFECTIEF ALS PORTUGAL

Een schrale troost voor Oranje: in effectiviteit heeft het gelijkgespeeld tegen Portugal. Dit blijkt uit de analyse die is gemaakt door een speciaal computersysteem dat is ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het systeem, Effectivity in Action, bepaalt de effectiviteit van ieder team en iedere voetballer tijdens iedere wedstrijd. De weergave daarvan kan op ieder moment grafisch worden gepresenteerd. Het systeem Coach and Scout Assistant (CSA) bepaalt de ideale teamwaarde.

Het Nederlands elftal is woensdagavond door de wetenschappers beoordeeld met een gemiddeld effectiviteitscijfer van 6.43, terwijl Portugal in de halve finale precies hetzelfde gemiddelde haalt. Het grote verschil is alleen dat de aanvallers van Portugal véél effectiever hebben gespeeld dan de Nederlandse spitsen: 5.86 tegen 4.96. Arjen Robben is bijvoorbeeld de minst effectieve speler van het veld geworden, met een 4.03.

Tot aan de eerste Portugese goal van Ronaldo, na 26 minuten, is de hoogste effectiviteitsscore steeds voor Nederland geweest, vooral dankzij prima verdedigende acties. Portugal komt daarna op gelijke hoogte, maar neemt gas terug in de slotfase van de eerste helft. Jaap Stam is, met een 8.05 de beste speler van het veld in de eerste helft. Opvallend is dat de vleugelspitsen Overmars (4.57) en Robben (4.59) een zware onvoldoende hebben.

Effectieve wissels

Na de pauze tonen beide ploegen een grillig effectiviteitsverloop. Twee wissels van Advocaat (Makaay voor Overmars en Van Hooijdonk voor Robben) pakken veel effectiever uit. Alleen wisselspeler Van der Vaart is minder effectief dan Bouma.

De Portugese coach Scolari wisselt echter nóg beter: Petit (7.87) is effectiever dan Ronaldo (7.02), Nuno Gomes (5.98) is effectiever dan Pauleta (4.83) en Couto (7.45) is effectiever dan doelpuntenmaker Maniche (6.53). Petit is daarmee overigens de beste speler van het veld geworden.

Het systeem van TSS heeft na de kwartfinale, die Nederland heeft gewonnen van Zweden, aangegeven dat Oranje in een 3-3-4 systeem, dus zo aanvallend mogelijk, de meeste kans zou hebben tegen Portugal. In tegenstelling tot bondscoach Dick Advocaat heeft de computer in de basisopstelling geen plaats gegeven aan Michael Reiziger, Clarence Seedorf en Marc Overmars.

Oranje, zoals dat tegen Portugal in een 4-3-3-formatie is gestart, heeft volgens CSA een teamwaarde van 89,57%. Vooraf heeft het computersysteem aangegeven dat de teamwaarde van Oranje met ruim 7% kan worden verhoogd als de rechtervleugel bestaat uit Johnny Heitinga, Wesley Sneijder en Roy Makaay.

Bondscoach Advocaat heeft Makaay weliswaar na 45 minuten ingezet, wat heeft geleid tot een hogere effectiviteit. Maar Sneijder en Heitinga hebben in de verloren halve finale echter niet gespeeld.

Tijdens het EK in Portugal is het speciale computersysteem gebruikt voor analyses van de wedstrijden van Oranje en (op aanvraag) voor andere deelnemende landenteams. Nederland heeft tegen Duitsland een effectiviteit van 5.87 behaald, tegen Tsjechië een 6.54, tegen Letland een 6.68 en tegen Zweden een 6.48.

De score tegen Portugal (6.43) is dus ook niet de hoogste geworden van de wedstrijden die Nederland heeft gespeeld op het EK. Portugal heeft daarentegen tegen Nederland veel effectiever gespeeld dan in de kwartfinale tegen Engeland.

Computer gaat verder

Voor de onderzoekers en de computer is het EK nog niet voorbij. De volgende uitgebreide analyse staat op stapel: de tweede halve finale van donderdagavond 1 juli tussen Griekenland en Tsjechie. Dan wordt de effectiviteit van alle spelers van beide teams onderzocht. Ook kunnen na afloop grafieken onderlinge vergelijkingen maken en presenteren tussen de Griekse en Tsjechische voetballers.

Ook gaat Team Support Systems de finale van het EK uitgebreid analyseren en publiceren. Het computersysteem is daarmee, in tegenstelling tot Oranje, wel verzekerd van de eindstrijd. Deze gegevens zijn voor media en op de internetsite van TSS beschikbaar.

Voor meer grafieken en cijfers van Nederland-Portugal: zie www.teamsupportsystems.com

Zie ook: www.coachandscoutassistant.com en www.kiesoranje.nl


---