Gemeente Soest

Wijzigingen beleid voorzieningen gehandicapten per 1 juli 2004

Datum: 29/06/2004

Besluit gemeenteraad

De gemeenteraad van Soest heeft besloten om de verordening voorzieningen gehandicapten te wijzigen. Ontwikkelingen in de afgelopen jaren, zoals blijvende stijging van de vraag naar Wvg-voorzieningen en van de gemiddelde kosten per voorziening, vragen om een aanpassing van het verstrekkingenbeleid. Uitgangspunt blijft dat mensen met een handicap zo veel mogelijk op een vergelijkbare manier kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven als niet-gehandicapten. Mensen die momenteel gebruik maken van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) worden per brief worden geïnformeerd.

De Wet voorzieningen gehandicapten heeft als uitgangspunt dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk zelfstandig blijven en kunnen deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven. De wet biedt hiervoor voorzieningen op het gebied van wonen en vervoer.

Wijzigingen

Een belangrijke wijziging betreft het vervoer. Mensen met een handicap kunnen voortaan gebruik maken van een onbeperkt aantal ritten collectief vervoer (Regiotaxi) tegen een gereduceerd tarief. Tot nu toe was het aantal ritten beperkt. De vervoerskostenvergoeding die cliënten momenteel nog hiernaast ontvangen, geldt voortaan echter alleen nog in uitzonderingsgevallen. De bestaande aanvullende vervoerskostenvergoeding zal niet in één keer helemaal stoppen. Er is een afbouwregeling van een half jaar.

Op een aantal punten wordt de verstrekking verruimd. Dit geldt met name voor mensen die op medische gronden niet met de Regiotaxi kunnen reizen. Hiervoor wordt de financiële tegemoetkoming voor (rolstoel)taxivervoer verhoogd.

Aanleiding voor de wijziging

Tussen gemeenten in het gewest Eemland bestonden te veel verschillen in de uitvoering van de Wvg. Daardoor was het mogelijk dat men in de ene gemeente wel een voorziening in het kader van de Wvg kon ontvangen, en in een andere gemeente niet. Nu is er meer gelijkheid tussen gemeenten.
Daarnaast waren er uitspraken van de rechter over de Wvg die nog niet in het beleid van de gemeenten waren meegenomen. Het nieuwe Wvg beleid is hierop aangepast.
Een andere reden voor wijziging is een sterk toegenomen vraag naar Wvg-voorzieningen. Dit heeft te maken met bevolkingsgroei, vergrijzing, het feit dat mensen met een handicap vaker zelfstandig blijven wonen en het gegeven dat mensen beter dan vroeger weten op welke voorzieningen zij een beroep kunnen doen. De vraag naar Wvg-voorzieningen zal naar verwachting in de toekomst nog verder toenemen. Om de uitvoering van het beleid op de Wvg betaalbaar te houden is het verstrekkingenbeleid aangepast

Om de kosten per voorziening te verminderen zijn al eerder maatregelen genomen door de hulpmiddelen goedkoper in te kopen. Daarnaast is al jaren een rolstoeldepot in gebruik voor het hergebruik van rolstoelen en andere hulpmiddelen.
Uitgangspunt bij de wijzigingen is het beheersen van de kosten, zonder de zorgplicht van de gemeente te veronachtzamen.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer