NIZW

Geen passend zorgaanbod voor niet-criminele jongeren in jeugdgevangenis

Nieuwe vormen van jeugdzorg noodzakelijk

Utrecht, 1 juli 2004 - Binnen de jeugdzorg is geen passend zorgaanbod beschikbaar voor het toenemend aantal niet-criminele jongeren dat via crisisplaatsingen in een justitiële jeugdopvang terechtkomt. Er zijn dringend nieuwe vormen van jeugdzorg nodig om deze jongeren te behandelen. Dat concluderen onderzoekers van NIZW Jeugd in het onderzoek Crisisplaatsingen in de opvanginrichtingen dat zij in opdracht van het ministerie van Justitie hebben uitgevoerd. Daarmee krijgt het debat over de plaatsing van niet-criminele jongeren in jeugdgevangenissen een nieuwe wending. Immers, ook binnen de jeugdzorg kunnen deze jongeren met het huidige zorgaanbod niet de hulp krijgen waaraan zij behoefte hebben.

Tussen 2000 en 2003 nam het aantal crisisplaatsingen van niet-criminele jongeren in justitiële jeugdopvang toe van 255 naar 652. Daarom gaf het ministerie van Justitie eind 2003 de opdracht om de situatie rond deze crisisplaatsingen nader te onderzoeken. NIZW Jeugd ging na wat de kenmerken van deze jongeren zijn, wat hun hulpvraag is en welk zorgaanbod er voor deze jongeren nodig is.

Problematiek
Van 110 jongeren die in 2003 voor een crisisplek aangemeld werden, heeft het NIZW de aanmelding nader geanalyseerd. Daaruit komt naar voren dat het met name gaat om jongeren met ernstige gedragsstoornissen. 45 procent van hen zou zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van delicten. Bijna de helft is een of meer keren weggelopen van huis, uit een tehuis of crisisopvang en 21 procent had op het moment van aanmelding geen vaste verblijfplaats. Bij 57 procent van de jongeren is naast ernstige gedragsstoornissen ook sprake van psychische problemen. Bij 19 procent is een licht verstandelijke handicap geconstateerd.

Contra-indicaties
Gezien de aard van de problematiek blijkt er op dit moment in Nederland geen geschikt zorgaanbod beschikbaar te zijn. Het belangrijkste knelpunt is dat ernstige gedragsstoornissen (antisociaal gedrag, agressie, druggebruik en oppositioneel-opstandig gedrag) contra-indicaties zijn voor veel van de huidige vormen van jeugdzorg. Dat geldt ook voor de reguliere crisisopvang en de opvang binnen de jeugd-ggz. Ook plaatsing binnen de justitiële jeugdopvang voldoet niet. Niet alleen wordt het als een knelpunt ervaren dat deze jongeren samen in een leefgroep wonen met criminele jongeren, ook duurt het verblijf veel te lang. De jongeren krijgen in deze periode immers alleen crisisopvang terwijl er behoefte is aan crisisinterventie.

Nieuwe vormen van zorg
De onderzoekers komen tot de conclusie dat voor 36 procent van deze jongeren een nieuw type intensieve residentiële behandeling wenselijk is. Het zou daarbij moeten gaan om een tehuis waar het leren van een vak het centrale element is. In deze nieuwe, open setting dienen de ernstige gedragsstoornissen en psychische problemen van deze jongeren behandeld te worden. Dit kan alleen met een aanpak waarbij kennis en ervaring uit jeugdzorg, jeugd-ggz, zorg voor licht verstandelijk gehandicapten en justitiële jeugdhulpverlening tegelijkertijd ingezet worden. Voor 27 procent van de jongeren is een nieuw type intensieve ambulante gezinsbehandeling nodig, zoals MultiSystem Therapy en / of Functional Family Therapy. Met deze behandelvormen wordt inmiddels op kleine schaal geëxperimenteerd. De onderzoekers pleiten voor een ruimer aanbod hiervan. Voor 21 procent van de jongeren is dringend een module crisisinterventie nodig in een gesloten omgeving, terwijl 20 procent gebaat zou zijn bij een vergelijkbare module in een open setting.

Rapport
Crisisplaatsingen in de opvanginrichtingen is geschreven door Leonieke Boendermaker e.a., NIZW Jeugd, Utrecht 2004. Het rapport is te downloaden van www.jeugdzorg.nl (servicepagina's).

Noot voor de redactie (