Kinderen beter af met behandeling buiten de justitiele jeugdinrichting
Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Zuid-Holland en jeugdzorginstelling Horizon.
Tien behandelplaatsen voor jeugdigen van 6 - 13 jaar met ernstige gedragsproblemen
De provincie Zuid-Holland en het ministerie van VWS trekken in 2005 gezamenlijk 1,1 miljoen euro uit om tien besloten plaatsen te bekostigen voor de intensieve behandeling van kinderen van 6 tot 13 jaar. Het gaat om kinderen met ernstige gedragsproblemen die binnen het huidige aanbod niet kunnen worden geholpen. Deze groep verblijft daardoor steeds vaker tijdelijk in een justitiële jeugdinrichting. Jeugdzorginstelling Horizon werkt in deze pilot nauw samen met de jeugdpsychiatrie.
Een steekproef onder Zuid-Hollandse jeugdigen tot 18 jaar die onder behandeling staan van Bureau Jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland, geeft de onderbouwing voor de opzet van dit nieuwe aanbod. Het onderzoek laat zien dat 14% van de populatie (ca. 560 jeugdigen) ernstig antisociaal en oppositioneel gedrag vertoont. Bij 10% (ca. 400 jeugdigen) van de populatie is de problematiek zo ernstig dat een vorm van besloten of gesloten behandeling nodig is. Van de jeugdigen jonger dan 12 jaar blijkt 0,5% (20 kinderen) ernstig antisociaal en oppositioneel gedrag te vertonen.
Landelijke werkgroepOok de landelijke werkgroep 'Optimalisering zorgaanbod voor jeugdigen met ernstige gedragsproblemen' is van mening dat de jeugdzorg voor de opdracht staat om alternatieven te bieden voor jeugdigen met een civielrechtelijke maatregel die als crisismaatregel in een justitiële jeugdinrichting (JJI) worden geplaatst.
Het rapport van deze werkgroep is op 1 juli besproken in het landelijke Bestuurlijk Overleg Jeugdzorg. Bij monde van Lennie Huizer, gedeputeerde Samenleving, heeft Zuid-Holland de lijn van het rapport ondersteund: "Goede jeugdzorgalternatieven moeten voorkomen dat jeugdigen (nog vaker) in een JJI worden geplaatst. Het is daarom van belang dat vanuit het ministerie van Justitie geld vrijkomt om hen een adequate behandeling te kunnen bieden."
Om gesloten behandeling in de jeugdzorg mogelijk te maken, is aanpassing van de wet- en regelgeving nodig.
Ook financieel voordeelKinderen behandelen is beter dan ze in een opvanginrichting opvangen. Niet alleen is het beter voor de gezondheid van de jongere en neemt de kans op succesvolle participatie in de maatschappij toe, het is ook goedkoper.
Als de optie van intensieve behandeling in besloten jeugdzorgplaatsen op bredere schaal navolging vindt, zal er minder geld nodig zijn om het aantal JJI's verder uit te breiden. Er vallen dan immers plaatsen vrij voor jongeren die op strafrechtelijke titel worden geplaatst worden.
Provinciale Staten financieren accommodatiesOp 30 juni 2004 besloten Provinciale Staten (PS) 1 miljoen euro extra te investeren in jeugdzorgaccommodaties.
Voor de tien nieuwe behandelplaatsen bij Horizon moet de accommodatie worden aangepast. Hiervoor is een ingrijpende renovatie nodig. De verwachte kosten belopen 500.000 euro.
Daarnaast ontwikkelen de JJI Harreveld en Horizon een intensief natraject voor jeugdigen die na verblijf in een JJI (op basis van het jeugdstrafrecht) terugkomen bij de reguliere jeugdzorg. Voor de bouw van de accommodatie waarin de nazorg wordt geboden, is een bijdrage nodig van 500.000 euro.
Bron: afdeling Communicatie telefoon 070 441 66 22
Provincie Zuid-Holland