Ingezonden persbericht



1 juli 2004

PERSBERICHT

DeNieuwe Omroep levert beleidsplan in

Praktisch idealisme in de Publieke Omroep

Rotterdam - DeNieuwe Omroep heeft 30 juni jl. een voorlopige erkenning als publieke omroep aangevraagd bij staatssecretaris van Cultuur, Medy van der Laan. De beslissing of DeNieuwe Omroep vanaf 2005 ook op radio en televisie mag gaan uitzenden ligt nu in handen van de staatssecretaris. Zij wordt hierin geadviseerd door het Commissariaat voor de Media en de Raad van Cultuur. Eind 2004 maakt Van der Laan haar besluit bekendgemaakt.

In het beleidsplan 'Het kan anders - Praktisch idealisme in de Publieke Omroep' presenteert DeNieuwe Omroep haar programma-ideeën. Aan de programma's ligt het praktisch idealisme ten grondslag: "We willen met onze programma's mensen informeren, motiveren en activeren rondom maatschappelijke thema's. We willen geen etalage zijn van kommer en wel, maar informatie aandragen op basis waarvan kijkers en luisteraars hun eigen keuzes kunnen maken," aldus Anna Visser - directeur van DeNieuwe Omroep -. De omroep wil vernieuwende programma's maken over mensen- en dierenrechten, natuur, milieu en mondiale verhoudingen, met een frisse blik, positief en oplossingsgericht.

DeNieuwe Omroep vertegenwoordigt een grote stroming van mensen die de wereld beter wil achterlaten dan hij nu is, praktisch idealisten, wereldburgers en mensen die interesse hebben in de wereld om zich heen. Daarnaast richt DeNieuwe Omroep zich met haar programma's ook op het publiek dat de publieke zenders op dit moment de rug lijkt toe te keren, zoals jongeren, etnische minderheden en maatschappelijk teleurgestelden. Nu al maakt DeNieuwe Omroep een internetprogramma MoveYourAss.tv voor jongeren die geïnteresseerd zijn in de wereld van ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling.

DeNieuwe omroep vindt dat de interactie met kijkers en luisteraars vergroot moet worden en dat zij meer invloed moeten krijgen op het programmabeleid en de onderwerpkeuze. Dit komt o.a. naar voren in het programma 'Tussen wal en schip'. Kijkers kunnen in dit programma onderwerpen aandragen die passen binnen de thema's van DeNieuwe Omroep waaraan - volgens hen - onvoldoende aandacht is besteed in de overige media. Vervolgens wordt via internet gestemd en brengt DeNieuwe Omroep het meest gekozen onderwerp in beeld.

Centraal bij al haar programma's staat dat DeNieuwe Omroep journalistiek onafhankelijk opereert. Daarom betaalt DeNieuwe Omroep minimaal de helft van de programmakosten zelf of zoekt samenwerkingsverbanden met andere publieke omroeporganisaties. Dat blijkt onder meer uit de samenwerking en voorgenomen fusie met omroep Nútopia. Ook zal de omroep haar uitgaven en inkomsten openbaar maken en andere omroepen ertoe aanzetten het zelfde te doen.

Toekomst Omroepbestel
De toekomst van het publieke omroepbestel is de laatste tijd regelmatig onderwerp van discussie. Verlaging of zelfs afschaffing van de ledeneis en een kortere concessieperiode voor de bestaande publieke omroepen voeren in deze discussie de boventoon. De openheid van het publieke bestel lijkt van ondergeschikt belang, terwijl bij de wijzigingen op de Mediawet in 2000 werd gesteld dat het toetredingsbeleid voor nieuwkomers juist moest worden versoepeld.

Anna Visser benadrukt het belang van een open bestel: "DeNieuwe Omroep vindt het belangrijk dat steeds opnieuw wordt bekeken hoe de Publieke Omroep functioneert en kan worden verbeterd, maar het zou onwenselijk zijn wanneer aanpassingen in het huidige bestel een belemmering zouden vormen voor nieuwkomers. Dan krijg je een situatie waarin de spelregels worden veranderd tijdens het spelen van het spel. Dat staat de vernieuwing van het publieke bestel in de weg."

Vanuit Europees perspectief is de openheid van het omroepbestel ook een belangrijk thema. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of de Nederlandse publieke omroep ten onrechte staatssteun heeft ontvangen, omdat het open en democratisch karakter van het bestel in twijfel wordt getrokken. "In de afgelopen dertig jaar is geen enkele omroep op eigen kracht toegetreden tot het publieke bestel," aldus Visser. "Dit is dus hét moment om te tonen dat het Nederlandse bestel wel degelijk openstaat voor nieuwkomers."

Ledenaantal
Op dit moment controleert het Commissariaat voor de Media de ledenbestanden van alle bestaande en nieuwe omroepen. Nieuwe omroepen moesten op 1 maart jl. minstens 50.000 betalende leden (in haar bestand) hebben. De definitieve uitslag van dit onderzoek wordt op 15 juli door het Commissariaat voor de Media bekendgemaakt.

DeNieuwe Omroep
DeNieuwe Omroep werd in januari 2000 opgericht met het doel programma's te maken met een breed maatschappelijk draagvlak en een positief, oplossingsgericht karakter. Ondanks het positieve advies van de beroepscommissie, wilde voormalig Staatssecretaris van Cultuur, Rick van der Ploeg, in de zomer van 2000 geen zendlicentie verlenen aan DeNieuwe Omroep. Na dit besluit is de omroep in 2001 van start gegaan als eerste internetomroep in Nederland.

EINDE BERICHT

---

Voor de pers:
Voor meer informatie over DeNieuwe Omroep kijk op www.denieuweomroep.nl. Het beleidsplan 'Het kan anders' is te lezen op http://www.denieuweomroep.nl/files/beleidsplan_hetkananders.pdf.

Voor meer achtergrondinformatie, interviews en beeldmateriaal: Yvonne Gispen
Communicatie & Voorlichting
E-mail: publiciteit@denieuweomroep.nl / Telefoon: 010 - 476 7507 / Mobiel: 06 - 5268 5286