Ingezonden persbericht


PERSBERICHT en UITNODIGING

Den Haag, 14 juni 2004

Voor Vrede kun je kiezen, de wedstrijd

Graag zouden Museum Mesdag en het Vredespaleis de pers willen uitnodigen voor de onthulling van de banken voor Vrede en Recht voor het Vredespaleis, die zijn ontworpen door drie Haagse kinderen.

Mr. Awn Shawkat Al-Khasawneh (rechter in het Internationaal Gerechtshof) en mevrouw Louise Engering (Wethouder Financiën en Cultuur en loco-burgemeester, Gemeente Den Haag) zullen samen met de prijswinnaars Abdoullah Altintas van het Atlas College in Rijswijk en Ewout van den Heier en Sophie Wetters van het Maerlant Lyceum de banken onthullen

Deze onthulling vindt plaats op:


1 juli 2004 om 16.00 uur op het Carnegieplein 1, Den Haag (voor het Vredespaleis)

Zie voor downloaden beeldmateriaal: www.museummesdag.nl

Inleiding:
Speciaal voor het 100 jarig jubileum van de Carnegie-Stichting is door het Vredespaleis en Museum Mesdag een speciaal educatief project bedacht met de titel: "Voor vrede kun je kiezen."
Het educatieproject, ontwikkeld door de freelance educatiemedewerkers van Museum Mesdag Carla Ruimschotel en Geerteke van der Kallen, ging op 2 februari van start met een enthousiaste deelname van meer dan 1200 leerlingen van klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs van scholen uit Den Haag en omstreken.
Deze scholieren hebben op basis van educatiemateriaal en een rondleiding door het Vredespaleis en Museum Mesdag een ontwerp mogen bedenken voor de decoratie van twee banken die door de Haagse kunstenaar David Gosker zijn ontworpen. De banken verbeelden Vrede en Rechtvaardigheid. De decoratie op de betonnen banken zal bestaan uit keramische scherven. Voor dit idee dienden de banken van Gaudi in park Guëll in Barcelona als inspiratiebron. Keramiste Moki Last zal de leerlingen begeleiden bij het aanbrengen van de tegels.
De banken zullen in de openbare ruimte worden geplaatst op het Carnegieplein voor het Vredespaleis.

Jury
Voorselectie gemaakt door een jury bestaande uit: Carla Ruimschotel, Geerteke van der Kalle (beide vormgevers van het educatieproject), Moki Last (keramiste) en David Gosker (kunstenaar en ontwerper van de banken), begeleid door Gerda Wessels (coördinator van het educatieproject, Koorenhuis)
Eindselectie gemaakt door een jury bestaande uit: Judge Awn Shawkat Al-Khasawneh (rechter in het Internationaal Gerechtshof), Louise Engering, (Wethouder Financiën en Cultuur, Gemeente Den Haag) Maartje de Haan, (conservator/manager Museum Mesdag) Lisa Soons, (Jeugd Directeur Haags Gemeentemuseum) en Steven van Hoogstraten (Directeur Carnegie-Stichting)

Rapport:
In totaal werden er 75 ontwerpen ingediend door de verschillende Haagse scholen waaruit 12 ontwerpen tijdens de voorjurering werden gekozen om door te gaan naar de beoordeling van de eindjury.
Bij alle inzendingen hebben de leerlingen zich sterk ingeleefd in de thematiek en de kwaliteit van de inzendingen was hoog. Het was geen gemakkelijke taak van de jury om een uiteindelijke keuze te maken. Bij de uiteindelijke beoordeling van de banken zijn een viertal criteria gehanteerd:


1. Het eerste criterium dat door de jury gehanteerd werd was de aanwezigheid van de voorgeschreven symboliek van vrede en rechtvaardigheid. Een belangrijk element, omdat juist deze symbolen een steeds terugkerend thema vormen in het Vredespaleis zelf.


2. De eenvoud van het ontwerp was ook een belangrijk criterium. Dit criterium werd gehanteerd om twee redenen: ten eerste moeten de banken passen in een drukke omgeving op het voorterrein van het Vredespaleis en ten tweede moet direct duidelijk zijn wat het thema is, juist ook voor jonge mensen.


3. Juist eenvoud van ontwerp had de voorkeur ten opzichte van de drukke omgeving waarin de banken zouden komen te staan. Tevens werd gezocht naar een contrast met het drukke neo-architectuur van het Vredespaleis.
4. Bovendien was een vierde uitgangspunt dat de kleurencombinatie een vrolijke moet zijn, geschikt voor de plaats in de openbare ruimte waar iedereen met plezier op kan gaan zitten. Zowel van beide banken afzonderlijk alsook bij de combinatie van de twee banken waren bovengenoemde criteria van belang.

Alle genoemde criteria hebben na lang beraad geleid tot de keuze van twee banken welke allebei voldeden aan hierboven beschreven criteria. Het winnende ontwerp voor de bank van de rechtvaardigheid is afkomstig van Abdoullah Altintas van het Atlas College in Rijswijk en het winnende ontwerp van de bank voor vrede is een duo-ontwerp van Ewout van den Heier en Sophie Wetters van het Maerlant Lyceum geworden.
De twee winnende ontwerpen voor de banken van vrede en recht zijn zowel samen als afzonderlijk zeer krachtig en boeiend. De ontwerpers zijn erin geslaagd door het gebruik van kleuren en symbolen een fascinerend, universeel ontwerp te maken.
De jury is ervan overtuigd dat deze ontwerpen zowel een verrijking voor de omgeving zullen zijn, alsmede een aangename rustplek voor iedereen met een prachtig uitzicht op het Vredespaleis.

Bank voor vrede:
Het winnende ontwerp van de bank voor de vrede gemaakt door Ewout van Heier en Sophie Wetters van het Maerlant lyceum viel op door haar eenvoud in gebruik van symboliek. De beide scholieren zijn erin geslaagd de originaliteit van het ontwerp - waarbij de kop en de vleugels van een duif allebei een deel van de bank bestrijken - te combineren met een eenvoudige en krachtige kleurencombinatie van wit en blauw, welke tevens vredeskleuren zijn. Een zeer herkenbaar ontwerp.

Bank voor de rechtvaardigheid:
Het winnende ontwerp voor de bank van de rechtvaardigheid gemaakt door Abdoullah Altintas van het Atlas college viel op door de eenvoud waarmee de symboliek van de wil bijeen te komen om een conflict op te lossen dit ontwerp tot uitdrukking komt. Het gebruik van de twee handen op de beide zijden van de bank straalt door de eenvoud een enorme kracht uit. Ook de vrolijke kleurencombinatie werd door alle juryleden zeer aansprekend gevonden.

Eervolle vermelding:
Een eervolle vermelding krijgen de banken gemaakt door Nathalie Lemerman van het Maerlant Lyceum, Milou Noorda van de Vrije School en Cecile van Lobbe van het Maerlant Lyceum. Deze banken kwamen ook door de strenge voorselectie en werden tijdens de eindjury goed beoordeeld door het bijzondere ontwerp en de manier waarop de thema's vrede en recht verbeeld werden.

De banken konden gerealiseerd worden door de genereuze bijdragen van de volgende instellingen: Fonds 1818, NIB Capital, Prins Bernhard Fonds Den Haag, Stichting Levi Lassen, aannemersbedrijf DURA-Vermeer en AGROB Buchtal keramiek.

Een speciale dank gaat uit naar de Gemeente Den Haag, die niet alleen een forse bijdrage in contanten schonk aan dit project, maar die zich vooral met veel enthousiasme bijdroeg tot de betrekkelijk eenvoudige realisering van de banken.

Beeldmateriaal
Mocht u meer informatie willen hebben en/of beeldmateriaal willen downloaden dan verwijzen wij u graag naar de website: www.museummesdag.nl of naar Maartje de Haan, Museum Mesdag, tel:
070 362 14 34, mail: maartjedehaan@hetnet.nl.