Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

30 juni 2004

Nr. 04/144

De Geus en Van Hoof: `Een sociaal Europa moet inspelen op verandering`

Minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap de grondslagen leggen voor een nieuwe Europese sociale beleidsagenda. Deze beleidsagenda moet de zogeheten Lissabon-doelstellingen weer duidelijk in beeld brengen. In 2000 spraken de Europese regeringsleiders in Lissabon af dat de EU in 2010 de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie ter wereld moet zijn. Volgens de bewindslieden van SZW kan dit alleen lukken als de EU erin slaagt een goed antwoord te vinden op de veranderde omstandigheden op de arbeidsmarkt. Hun motto tijdens het voorzitterschap is dan ook: Een sociaal Europa: inspelen op verandering.

De Europese Commisie heeft aangekondigd in 2005 een nieuwe sociale beleidsagenda op te stellen. Minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof willen tijdens het voorzitterschap met de andere EU-lidstaten de discusie aangaan over de prioriteiten en dilemma s voor deze sociale beleidsagenda. Hierbij ligt de nadruk niet op het formuleren van nieuwe beleidsdoelstellingen, maar op het maken van afspraken over de concrete uitvoering van beleid. Het is tijd voor actie , aldus De Geus en Van Hoof.

Eén van de belangrijkste uitdagingen in de Lissabondoelstellingen is verhoging van de arbeidsdeelname naar 70 procent in 2010. Mede met het oog op de komende vergrijzing is het van belang dat er meer mensen aan het werk gaan. Om dat te bereiken is het volgens De Geus en Van Hoof noodzakelijk dat de arbeidsmarkt flexibeler wordt, terwijl tegelijkertijd voldoende zekerheid voor werknemers behouden blijft. De bewindslieden zouden graag meer aandacht zien voor thema s als levensloop, scholing en verhoging van de productiviteit, meer mobiliteit op de arbeidsmarkt en een activerend socialezekerheidsstelsel dat erop is gericht mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen.

Tijdens de Informele Sociale Raad, begin juli, zal met de EU-ministers op informele wijze worden gesproken over de prioriteiten en dilemma s voor een nieuwe sociale beleidsagenda. Daarna worden een aantal expert-conferenties gehouden, onder andere over pensioenen en vergroting van het arbeidsaanbod. Op het gebied van arbeidsomstandigheden wordt een conferentie gehouden over de vraag hoe samen met werkgevers en werknemers alternatieven kunnen worden gevonden voor regelgeving. De conclusies van alle conferenties komen terug in de slotconferentie, begin november, met als titel: A social Europe: Let s deliver. De Geus en Van Hoof hopen op die slotconferentie met een aantal heldere en breed gedragen conclusies te komen over de belangrijkste acties die nodig zijn om de Lissabon-doelstellingen te kunnen halen.

Ook willen De Geus en Van Hoof tijdens het voorzitterschap een aantal Europese wetsvoorstellen behandelen en zo mogelijk afronden. Voorbeeld is de Arbeidstijdenrichtlijn, die moet worden herzien als gevolg van een recent arrest van het Europese Hof van Justitie. Door dit arrest worden zogeheten aanwezigheidsdiensten ook als arbeidstijd aangemerkt. Dit betekent de inzet van extra personeel en hogere kosten voor Nederland en de meeste andere EU-lidstaten. Nederland hoopt dat de Europese Commissie kort na de zomer met een voorstel komt om de richtlijn te herzien.

Overzicht bijeenkomsten en conferenties

5 juli Bijeenkomst van de troikalanden (Nederland, Luxemburg en Groot- Brittannië) met niet-gouvernementele organisaties in Den Haag.

6 en 7 juli Conferentie Cultural diversity and integration: the gender approach, in Rotterdam.

8 juli Bijeenkomst troikalanden met Europese sociale partners in Maastricht.

8-10 juli Informele Sociale Raad in Maastricht met werkbezoek aan bedrijf voor sociale werkvoorziening.

13-15 sep Second international forum on disability management in Maastricht.

15-17 sep Conferentie Towards effective intervention and sector dialogue in occupational safety and health in Amsterdam

30 sep-1 okt Conferentie The future of European labour law in Leiden

4 okt Formele Sociale Raad in Luxemburg.

6-8 okt Conferentie Recent developments in European industrial relations in Den Haag.

18-19 okt Rondetafelconferentie Social inclusion in an enlarged European Union in Rotterdam.

21-23 okt Conferentie Childcare in a changing world in Groningen.

25-26 okt Conferentie over vergroting van het arbeidsaanbod in Amsterdam.

4 nov Conferentie Second pillar pension schemes: between solidarity and free market in Amsterdam

8-9 nov Slotconferentie A social Europa: Let s deliver! In Rotterdam

22-23 nov Conferentie Future developments on anti-discrimination in Den Haag.

7 dec Formele Sociale Raad in Brussel.