SBO

PERSUITNODIGING

Den Haag, 24 juni 2004

Managers uit het bedrijfsleven ontvangen schoolleidersdiploma

Op 25 juni 2004 ontvangen de eerste dertien managers uit het bedrijfsleven het certificaat van de duale opleiding tot schoolleider in het basisonderwijs. Dit gebeurt om 14.30 uur in hotel Oud London te Zeist.

Tekort aan schoolleiders
De duale opleiding hoort bij 'Bazen van buiten', een project dat managers uit andere bedrijfssectoren opleidt tot schooldirecteur in het primair onderwijs. Zij volgen deze eenjarige opleiding naast hun schoolleidersfunctie. Het idee voor dit project is ontstaan toen het voor basisscholen steeds moeilijker werd om schoolleiders te vinden. Ook zijn schoolorganisaties door fusies in omvang toegenomen, waardoor zij behoefte hebben aan schoolleiders die zich volledig inzetten voor managen en (onderwijskundig) leiderschap. De 'Bazen van buiten' hebben geen lesbevoegdheid, wat tot nu toe voor schoolleiders wel gebruikelijk was. In de duale opleiding leren zij wel veel over het onderwijsproces. Simon Steen, directeur van de Verenigde Bijzondere Scholen (VBS): 'Nu schoolbesturen meestal meer scholen onder hun hoede hebben, is het nodig dat schoolleiders zich helemaal richten op managen en onderwijskundig leiderschap. Mijn ervaring met de nieuwe managers is dat hun kennis vanuit het bedrijfsleven heel effectief is voor het onderwijs en dat ze bewust kiezen voor onze sector. Ook hun werkomgeving reageert enthousiast. Laat dat een stimulans zijn voor scholen die vacatures hebben maar voor wie het nog ongewoon is om buiten de poorten van het onderwijs te zoeken.'

Initiatiefnemers
Bazen van Buiten is een initiatief van de Vereniging Samenwerkende Werkgeversorganisaties Onderwijs (VSWO), de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) en het Initiatief Lerarentekort Amsterdam (ILA). Het ministerie van OCW financiert het project en het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) levert ondersteuning. De Samenwerkende Opleidingen Schoolmanagement (SAMOS) voeren de opleiding uit.

Programma
Op de bijeenkomst spreekt Rob Kerstens (directeur-generaal primair en voortgezet onderwijs) namens het ministerie van OCW. Simon Steen (directeur VBS) spreekt namens de VSWO.

Locatie en tijden
De uitreiking van de certificaten vindt plaats op 25 juni van 14.30 tot 16.00 uur in Hotel Oud London aan de Woudenbergseweg 52 te Zeist.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,